Έμεινε από πετρέλαιο και τσιμέντο το μετρό

May 26th, 2012

Μακεδονία, 24.05.2012

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Μειωμένος κατά 36% σε σχέση με πέρυσι είναι ο αριθμός των εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα του μετρό Θεσσαλονίκης, ενώ κατά 50% μειώθηκαν και οι εργάτες στους μετροπόντικες, την ώρα που έχει εκτελεστεί μόνον το 1/3 του συνολικού έργου.
 
Το έργο έχει διακοπεί εδώ και έναν μήνα, επανέλαβε χθες το σωματείο εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα του μετρό. «Στο σταθμό της Ανάληψης, που βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για διαφραγματικούς τοίχους, θα έπρεπε να κατασκευάζουμε πέντε πανέλα (θεμελιώσεις) την εβδομάδα. Δυστυχώς, δεν έχουμε κάνει ούτε ένα εδώ και ενάμιση μήνα», ανέφερε ο Γεώργιος Κόκκινος, πρόεδρος του σωματείου, στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου. «Η εικόνα που παρουσιάζει το έργο είναι τραγική. Όλα μου τα χρόνια στα εργοτάξια δεν έχω ξαναδεί να βγάζουμε πετρέλαιο από το ένα μηχάνημα και να το βάζουμε στο άλλο. Επίσης, να μην έχουμε καθόλου σίδερα για τις ανάγκες του έργου και να μην υπάρχει ούτε σταγόνα τσιμέντο», περιέγραψε ο ίδιος.
Οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα καταγγέλλουν ότι είναι απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες και παρά τις οχλήσεις τους προς την ανάδοχο κοινοπραξία δεν λαμβάνουν τα δεδουλευμένα. Την ίδια ώρα, η αναθέτουσα «Αττικό Μετρό» υποστηρίζει ότι η ροή της χρηματοδότησης είναι κανονική και η ανάδοχος ισχυρίζεται πως δεν λαμβάνει τα χρήματα των πιστοποιημένων εργασιών. Στο τμήμα αρχαιολογίας απασχολούνται 650 άτομα, που λαμβάνουν τις αποδοχές τους με μικρή καθυστέρηση. Στο τμήμα του μετροπόντικα, του οποίου η λειτουργία σταμάτησε, εργάζονταν 120 άτομα και απέμειναν 60, με κίνδυνο να απολυθούν, καθώς δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας (φύλλο «Μ», 23.5.2012), ενώ στο τμήμα κατασκευής των σταθμών από 250 έμειναν 160 άτομα. Το σωματείο προανήγγειλε κινητοποιήσεις.
 
 

No comments yet.