Έργα με ορίζοντα δεκαετίας

Sep 6th, 2010
Έθνος, 06.09.2010
Έργα συνολικού ύψους 8,4 δισεκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει το νέο στρατηγικό σχέδιο που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών.
Μια αναθεωρημένη προσέγγιση περί υποθαλάσσιας περιλαμβάνει το στρατηγικό σχέδιο υποδομών μεταφορών (Master plan) που παρουσίασαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός και υφυπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας και Γιάννης Μαγκριώτης και περιλαμβάνει έργα υποδομής συνολικού υψους 8,4 δισ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία…

Έργα με ορίζοντα δεκαετίας

Οπως ανακοινώθηκε, το σχέδιο προβλέπει ένα τμήμα μικρό της υποθαλάσσιας, το οποίο θα φθάνει μέχρι το κτήριο της Ηλεκτρικής και ένα δεύτερο, μεγαλύτερο, έως το ύψος της Καλαμαριάς, περικλείοντας τον εσωτερικό δακτύλιο της Θεσσαλονίκης.

Έργα με ορίζοντα δεκαετίας

Το προκαταρτικό σχέδιο προβλέπει, επίσης, και μια σειρά από άλλα έργα μεγάλης κλίμακας με δεκαετή ορίζοντα υλοποίησης, που «θα αλλάξουν την εικόνα της Θεσσαλονίκης». Μεταξύ αυτών, η ζεύξη του Θερμαϊκού (Αξιός – Αγγελοχώρι) η ανασχεδιασμένη εξωτερική περιφερειακή, πλήρες δίκτυο μέσων σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ, προαστιακός), που θα έχει έως και πέντε επεκτάσεις, αναβάθμιση αεροδρομίου, κ.ά. Ήδη έχει εξασφαλιστεί από την περασμένη εβδομάδα, το πράσινο φως από τη Διυπουργική Επιτροπή Μεγάλων Έργων και Υποδομών, ενώ από σήμερα τέθηκε και σε δημόσια διαβούλευση.

Η διαδικασία αυτή, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, Δημήτρη Ρέππα, θα διαρκέσει έως το τέλος του χρόνου, με στόχο να ξεκινήσει τμηματικά η εφαρμογή από το 2011 με «ώριμα» έργα, όπως η αναβάθμιση της εσωτερικής περιφερειακής. Τις επόμενες μέρες, θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων (Υποδομών, Περιβάλοντος, Οικονομίας), προκειμένου να δοθεί η απαραίτητη ώθηση στο εγχείρημα.

Αναφερόμενος στο Μετρό, ο κ. Ρέππας είπε ότι το έργο ήταν «αιχμάλωτο» προβλημάτων που κληροδοτήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως, πλέον, αυτά λύθηκαν κι οι δύο «μετροπόντικες» ξεκίνησαν το έργο τους και πάλι. «Η καθυστέρηση είναι μεγάλη, φθάνει περίπου 2,5 χρόνια, αφού μέχρι στιγμής έχει παρέλθει το 65% του χρόνου και έχει εκτελεστεί μόλις το 14,5% του προϋπολογισμού», τόνισε ο υπουργός και επισήμανε ότι οι διασφαλισμένοι πόροι για τη βασική γραμμή των 9,6 χλμ., ανέρχονται σε 900 εκ. ευρώ.

Γραφείο Εθνους, Θεσσαλονίκη

Tags:
No comments yet.