Έρχεται ο μετροπόντικας στη Θεσσαλονίκη!

Apr 1st, 2007
Μακεδονία, 1.04.2007
του ΦΩΤΗ ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΡΗ
Αμέσως μετά το Πάσχα θα αρχίσει η κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων – Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες μετατόπισης των δικτύων κοινής ωφελείας στον σταθμό που κατασκευάζεται στην οδό Βενιζέλου

Σε δέκα ημέρες, αμέσως μετά το Πάσχα, ξεκινούν στο σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης οι εργασίες για την κατασκευή του φρέατος, όπου θα μπούνε οι δύο μετροπόντικες, ο “Κάσσανδρος” και η “Θεσσαλονίκη”, για να ξεκινήσουν την πορεία εκσκαφής για το μετρό Θεσσαλονίκης.

“Ήδη τα συνεργεία της αναδόχου κοινοπραξίας, υπό την επίβλεψη της Αττικό Μετρό ΑΕ, έχουν κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες, ώστε να αρχίσουν να κατασκευάζουν τους διαφραγματικούς τοίχους και μετά το Πάσχα θα είναι σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες”, αναφέρει ο κ. Χάρης Τσιματζής, εκπρόσωπος της Αττικό Μετρό ΑΕ. “Όλα θα ετοιμαστούν, ώστε στο τέλος του έτους να αφιχθούν στην πόλη οι μετροπόντικες”, προσθέτει ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη είναι οι εργασίες μετατόπισης των δικτύων κοινής ωφελείας στον σταθμό που κατασκευάζεται στην οδό Βενιζέλου, με αποτέλεσμα να έχουν κλείσει επιπλέον ρεύματα κυκλοφορίας, αμφότερα της Εγνατίας οδού, από το ύψος της Χαλκέων μέχρι τη Βενιζέλου, εντείνοντας το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο της πόλης. Έτσι πια έμεινε ελεύθερη μόνο μια λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Τα συνεργεία επιχειρούν να ολοκληρώσουν την εργασία τους το συντομότερο, ώστε να ελευθερωθεί άλλη μία λωρίδα, από αύριο Μεγάλη Δευτέρα. Ωστόσο, το εργοτάξιο θα διατηρηθεί μέχρι την κατασκευή του σταθμού.

Μπάζα στο πανεπιστήμιο!

Εντός του Απριλίου στο πανεπιστήμιο θα δημιουργηθούν συνολικά τρεις εργοταξιακοί χώροι, στο ύψος της 3ης Σεπτεμβρίου. Οι δύο θα αφορούν το σταθμό που θα κατασκευαστεί, ενώ ο τρίτος σε φρεάτιο, από το οποίο θα εξέρχονται τα μπάζα από την εκσκαφή του μετρό, βάσει μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ του ΑΠΘ και της Αττικό Μετρό ΑΕ. Το μνημόνιο προβλέπει και τη δημιουργία δύο χώρων στάθμευσης, εντός του πανεπιστημιακού χώρου, ως αντισταθμιστικό όφελος για το ΑΠΘ.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, καθώς θα σκάβουν οι μετροπόντικες, τα μπάζα θα επιστρέφουν υπόγεια με φορτηγά στην αφετηρία του σιδηροδρομικού σταθμού.
“Όταν προχωρήσουν οι δύο μετροπόντικες και περάσουν από το ύψος του πανεπιστημίου, θα απελευθερώσουμε τον σιδηροδρομικό σταθμό, για να μπορέσει να γίνει ο σταθμός. Έτσι, τα προϊόντα εκσκαφής, μετά από συμφωνία, θα βγαίνουν από το φρεάτιο του πανεπιστημίου”, περιγράφει ο κ. Τσιματζής.

Σημειώνεται ότι, όπως έγραψε η “Μ” (φύλλο 11/1/2007), ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) έχει δηλώσει ενδιαφέρον να χρησιμοποιήσει τα μπάζα του μετρό για την επιχωμάτωση της επέκτασης της 6ης προβλήτας του λιμανιού. Το σχέδιο που προτάθηκε είναι να μεταφέρονται στο λιμάνι τα μπάζα που θα εξέρχονται στο σιδηροδρομικό σταθμό, μέσω βαγονιών του ΟΣΕ. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΟΛΘ, της Αττικό Μετρό και του ΟΣΕ είναι σε εξέλιξη.
Ακόμη τέσσερα εργοτάξια

Μετά το Πάσχα θα αρχίσουν να αναπτύσσονται πλήρως και τέσσερα ακόμη εργοτάξια του κέντρου, στην πλατεία Δημοκρατίας, στην Αγίας Σοφίας, στο Συντριβάνι και στο Πανεπιστήμιο. Έτσι θα διακοπεί η κυκλοφορία σε μία λωρίδα της Εγνατίας οδού, από τις δύο πλευρές των σταθμών, γεγονός που θα προκαλέσει “έμφραγμα” στην Εγνατία, στο μήκος της από το Βαρδάρι μέχρι το Πανεπιστήμιο, τουλάχιστον για δύο μήνες. Στη διάρκεια αυτού του διαστήματος θα γίνεται αρχαιολογική σκαπάνη και μετατόπιση δικτύων κοινής ωφελείας. “Σταδιακά θα προχωρούμε προς τα ανατολικά, ανάλογα με την έκβαση των εργασιών”, δηλώνει ο εκπρόσωπος της Αττικό Μετρό ΑΕ Χάρης Τσιματζής.

Tags:
No comments yet.