Έτοιμος και ο δεύτερος μετροπόντικας

Apr 9th, 2009
Μακεδονία, 09.04.09

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Σύμφωνα με στελέχη της Αττικό Μετρό Α.Ε., το δεύτερο μηχάνημα ολομέτωπης διάνοιξης σηράγγων (μετροπόντικας) θα ξεκινήσει το υπόγειο ταξίδι του στα τέλη του τρέχοντος μήνα, αφού ολοκληρωθούν οι δοκιμές και ο τεχνικός έλεγχος. Ο “Γιωρίκας” θα κινείται παράλληλη με τον “Κωστίκα”, ανοίγοντας τη νότια σήραγγα του μετρό, σε απόσταση ασφαλείας. Ο πρώτος μετροπόντικας ξεκίνησε στα μέσα του προηγούμενου Ιανουαρίου, από βάθος 16 μέτρων, και καθημερινά σκάβει περίπου 10 μέτρα, σε βάθος από 16 μέχρι 31 μέτρα, για να κατασκευάσει τη μία εκ των δύο σηράγγων. Τα δύο μηχανήματα θα δημιουργήσουν τις σήραγγες μονής τροχιάς από το νέο σιδηροδρομικό σταθμό μέχρι τη Νέα Ελβετία, σε μήκος 7,7 χλμ. Το υπόλοιπο τμήμα του κύριου άξονα των 9,6 χλμ. θα γίνει με ανοικτό όρυγμα. Σύμφωνα με την επιβλέπουσα εταιρεία, έχει ήδη ολοκληρωθεί η κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων στο σταθμό Σιντριβάνι, στο σταθμό Δημοκρατία και στη διακλάδωση της γραμμής προς Σταυρούπολη. Στο σιδηροδρομικό σταθμό έχει κατασκευαστεί το 43% του έργου. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων στο σταθμό Αγία Σοφία (51%), ενώ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής πασσάλων αντιστήριξης στο σταθμό Πανεπιστήμιο. Στο σταθμό Βενιζέλου έχουν τελειώσει οι εργασίες για τους διαφραγματικούς τοίχους εδώ κι ένα χρόνο και δημιουργούνται οι είσοδοι και οι έξοδοι. Η αρχαιολογική ανασκαφή που πραγματοποιείται στο πλαίσιο κατασκευής του μετρό έχει ως σήμερα καλύψει έκταση 7.000 τ.μ.

ΝΕΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ

Σήμερα, είναι ανεπτυγμένοι στην πόλη 16 εργοταξιακοί χώροι, στους οποίους εργάζονται καθημερινά περισσότεροι από 650 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων. Τελευταία, έγινε η εργοταξιακή εγκατάσταση στο σταθμό Ανάληψη, με αποτέλεσμα να οξυνθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα στις οδούς Δελφών, Αναλήψεως, Δροσίνη, Ψυχάρη και Κατακουζηνού. Προβληματική είναι η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλους τους σταθμούς όπου υπάρχουν εργοτάξια, στο σιδηροδρομικό σταθμό και στους σταθμούς Δημοκρατία, Βενιζέλου, Αγία Σοφία, Σιντριβάνι, Πανεπιστήμιο, Παπάφη, Ευκλείδης, Φλέμινγκ και Ανάληψη. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να δημιουργηθούν τα επόμενα τέσσερα ανατολικά εργοτάξια: Πατρικίου, Βούλγαρη, Νέα Ελβετία και Πυλαία. Συνέπεια των νέων εργοταξίων θα είναι να δημιουργηθεί επιπλέον κυκλοφοριακό πρόβλημα προς τα ανατολικά.

Συγκεκριμένα, το εργοτάξιο του σταθμού Πατρικίου θα οξύνει το κυκλοφοριακό στις οδούς Σόλωνος, Χαλκιδικής, Φιλελλήνων, 25ης Μαρτίου και Παπαντωνίου. Στον ίδιο σταθμό θα γίνει η διακλάδωση του μετρό προς την Καλαμαριά. Ο επόμενος σταθμός του μετρό θα είναι στη Βούλγαρη, η οποία θα μείνει με ένα ρεύμα κυκλοφορίας, όπως και η καθηγητού Παπαδάκη. Κυκλοφοριακό πρόβλημα αναμένεται να παρατηρηθεί και στις οδούς Σαμοθράκης Αχιλλέως, Αστυπάλαιας και Ιωάννη Πολέμη. Οι εργασίες από το σταθμό Βούλγαρη μέχρι τη Νέα Ελβετία θα συνεχιστούν με τη μέθοδο του ανοικτού ορύγματος και όχι με το μετροπόντικα, γεγονός που σημαίνει ότι η οδός καθηγητού Παπαδάκη, μετά τη διασταύρωσή της με τη Βούλγαρη, όπως και η Μιχαήλ Ψελλού, θα μένουν κλειστές επί μακρόν σε μεγάλο τμήμα τους. Από το τέρμα του μετρό και ανατολικότερα θα γίνουν κι άλλες εργασίες, επίσης με ανοιχτό όρυγμα. Στην Πυλαία πρόκειται να κατασκευαστεί το αμαξοστάσιο του μετρό, σε έκταση 50.000 τ.μ. Η χάραξη θα ακολουθήσει την οδό Αλεξάνδρου Παπαναστασίου μέχρι το ύψος της οδού Κανελλοπούλου. Στη συνέχεια θα τέμνει την Κωνσταντίνου Καραμανλή και θα φτάνει στην οδό Ερυθρού Σταυρού, απ’ όπου αρχίζει η χωροθέτηση του αμαξοστασίου.

Tags:
No comments yet.