Ίσως, πιθανόν, όταν και εφόσον…

Oct 13th, 2012

Μακεδονία, 13.10.2012

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Με φιλικό διακανονισμό θα επιχειρηθεί να λυθούν οι οικονομικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της Αττικό Μετρό Α.Ε. και του αναδόχου της κατασκευής μετρό Θεσσαλονίκης, ώστε να ξεμπλοκάρει το έργο και να μπορεί να προσδιοριστεί νέο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του.

Η δυνατότητα του φιλικού διακανονισμού θα δοθεί στην Αττικό Μετρό Α.Ε. μέσω τροποποίησης του καταστατικού της εταιρείας. Επίσης, με σειρά παρεμβάσεων γίνεται προσπάθεια να επιλυθεί κάθε ζήτημα που απασχολεί το έργο και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η κατασκευή του. Τις παρεμβάσεις αυτές περιέγραψε ο γ.γ. Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος στη διάρκεια χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο την πορεία κατασκευής του μετρό.
«Η κατασκευή του μετρό είναι σε κρίσιμη καμπή», περιέγραψε ο κ. Σιμόπουλος, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι «δεν τίθεται θέμα υλοποίησης ή όχι του έργου. Το έργο είναι σε πρώτη προτεραιότητα από την κυβέρνηση, υπάρχει χρηματοδότηση και αν παραστεί ανάγκη, το κράτος θα συμβάλει στο μέλλον». Σήμερα, όπως είπε ο γενικός, «καλούμαστε να επανακαθορίσουμε τη σχέση μας με την κοινοπραξία. Για το λόγο αυτό εντάσσουμε τον φιλικό διακανονισμό. Επίσης, φροντίσαμε να αυξηθεί η προκαταβολή στον ανάδοχο, από 6% σε 10%, για να έχει ρευστότητα. Παραδώσαμε τον σταθμό Πατρικίου, παραδίδουμε το επόμενο διάστημα τη Νέα Ελβετία και το ΣΜΑ, ενώ είναι σε φάση λύσης το ζήτημα του Παπαφείου. Το δικαστήριο για την τιμή απαλλοτρίωσης στη Βούλγαρη αναβλήθηκε έπειτα από ένα χρόνο, αλλά κάνουμε παρέμβαση να επισπευσθεί ο χρόνος εκδίκασης. Με αυτά που γίνονται πιστεύουμε ότι μπορεί να δουλέψει ο εργολάβος». Ο κ. Σιμόπουλος απέφυγε να προσδιορίσει χρονικά την ολοκλήρωση του έργου, αν και υπάρχει δυνατότητα «για το τέλος του 2016, αρχές 2017», αλλά ξεκαθάρισε ότι εάν δεν λυθούν τα χρηματοδοτικά προβλήματα του αναδόχου, δεν παραδοθούν οι χώροι των εργοταξίων και δεν υπάρξει φιλικός διακανονισμός, δεν μπορεί να προσδιοριστεί το χρονοδιάγραμμα.
Στα προβλήματα του έργου που είναι το σύστημα της μελετοκατασκευής με το οποίο δημοπρατήθηκε, η καθυστέρηση στη διαδικασία απαλλοτριώσεων που ξεκίνησε το 2009 λόγω αλλαγής χωροθέτησης σταθμών, οι αρχαιολογικές ανασκαφές, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε. Χρήστος Τσίτουρας. Ο ίδιος είπε ότι είναι θετικό το στοιχείο πως στο τέλος του 2012 θα ολοκληρωθούν οι ανασκαφές, πως είναι εφικτό να ολοκληρωθεί το μετρό στο τέλος του 2016 εφόσον όμως λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ο διευθυντής της μετρό Θεσσαλονίκης Γιώργος Κωνσταντινίδης περιέγραψε την πορεία του έργου, λέγοντας πως μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί στο 45% τα έργα πολιτικού μηχανικού, 24% φυσικό αντικείμενο και 73% των σηράγγων.
«Κατασκευάζουμε ένα διαφορετικό έργο από αυτό που υπογράψαμε στη σύμβαση», τόνισε ο εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας Μιχάλης Σίμας, εξηγώντας ότι «από τους 13 σταθμούς, που δεν έπρεπε να μετακινηθούν, άλλαξαν θέση οι 9 σταθμοί. Στη σύμβαση προβλεπόταν ότι οι αρχαιολογικές έρευνες θα διαρκούσαν επτά μήνες και έχουν συμπληρωθεί 6,5 χρόνια. Έπρεπε να κάνουμε έργο 15 εκατ. ευρώ το μήνα και κάνουμε 2 εκατ. ευρώ. Δεν μπορούμε άλλο να πληρώνουμε». Απαράδεκτες χαρακτήρισε τις συμβάσεις των δέκα και είκοσι ημερών που υπογράφονται προκειμένου να επισπευσθούν οι αρχαιολογικές εργασίες ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο μετρό Χάρης Κυπριανίδης, ενώ υπογράμμισε ότι οι αργοί ρυθμοί με τους οποίους κινείται το έργο φαίνονται από το ότι στο μετρό προβλεπόταν να εργάζονται 3.000 άτομα και σήμερα δουλεύουν περί τους 900.

Οι θέσεις της αντιπολίτευσης
Κριτική στα στελέχη της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών, που έκαναν προβλέψεις για την ολοκλήρωση του έργου «μόνο για επικοινωνιακούς λόγους», άσκησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Γκιουλέκας, τονίζοντας επίσης ότι «είναι απαράδεκτο να γίνεται ένα έργο στη Θεσσαλονίκη και να αναλαμβάνονται αποφάσεις για το έργο αυτό από την Αθήνα. Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει το έργο με γοργούς ρυθμούς, τη στιγμή που εργάζεται μόνο μια βάρδια στον κατασκευαστικό τομέα σε πενθήμερη βάση. Ίδρυση κρατικού φορέα κατασκευών που θα αναλαμβάνει τα έργα μεγέθους, κόστους και σπουδαιότητας του μετρό Θεσσαλονίκης ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Σωτήρης Ζαριανόπουλος, προβλέποντας ότι το κόστος της εμπλοκής του έργου θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι. «Γεφύρι της Άρτας» χαρακτήρισε το μετρό ο κ. Στέλιος Παπαθεμελής, εκτιμώντας ότι ευθύνονται οι πολιτικοί για την καθυστέρηση. «Οι πολιτικές αποφάσεις» είναι αιτία των προβλημάτων και για τον κ. Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, ο οποίος τόνισε ότι «αντί για τραμ προέκυψε ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος της πόλης». Την πρόταση του Σωτήρη Ζαριανόπουλου για ίδρυση δημόσιου φορέα κατασκευών υιοθέτησε ο κ. Μάκης Στεργίου. Την άποψη ότι το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να γίνει κατέθεσε ο κ. Χρήστος Μάτης, παρουσιάζοντας οικονομικά στοιχεία από την πορεία του, από το 2006 μέχρι σήμερα, από τα οποία προκύπτουν ότι απαιτούνται επιπλέον δέκα χρόνια κατασκευής για την ολοκλήρωσή του.
«Το έργο είναι αναγκαίο και απαραίτητο για την πόλη. Πρέπει να γίνει σαφές το χρονοδιάγραμμα», τόνισε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος. Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και μέλος του δ.σ. της Αττικό Μετρό Κώστας Ζέρβας εκτίμησε μεταξύ άλλων ότι πρέπει «να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε το μετρό για επικοινωνιακούς, πολιτικούς ή οικονομικούς λόγους», ότι πρέπει να τοποθετηθεί εντεταλμένος σύμβουλος στη Θεσσαλονίκη που θα έχει τη γενική εποπτεία του έργου και να εφαρμοστεί ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα.
 

No comments yet.