Αγνωστη η ημερομηνία παράδοσης

Nov 20th, 2012

Καθημερινή, 20.11.2012

Του Γιωργου Λιαλιου

Το 2017, δηλαδή το 2018, αλλά δεν αποκλείεται και το 2019… Το χρονοδιάγραμμα του Μετρό της Θεσσαλονίκης συνεχίζει να «ξεχειλώνει», χωρίς προς το παρόν να υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα σταθεροποιηθεί σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Οι εργασίες συνεχίζονται υποτονικά σε διάφορα μέτωπα, το Δημόσιο και η κοινοπραξία βρίσκονται ακόμα σε συζητήσεις σχετικά με τις οικονομικές διεκδικήσεις της δεύτερης κι ένα μεγάλο μέρος της πόλης συνεχίζει να βρίσκεται σε εργοταξιακό κλοιό. Σήμερα, πάντως, αναμένεται η απόφαση των δικαστηρίων σχετικά με την απεργία που έχουν κηρύξει οι εργατοτεχνίτες στις αρχαιολογικές ανασκαφές.

Σύμφωνα με επίσημης πηγές, στο Μετρό της Θεσσαλονίκης σήμερα εργάζονται περί τα 500 άτομα στις αρχαιολογικές ανασκαφές (330 εργατοτεχνίτες, 82 αρχαιολόγοι και 91 σε διάφορες ειδικότητες) και περί τα 700 άτομα στο κατασκευαστικό κομμάτι (εργάτες, μηχανικοί κ.λπ.). Η «Αττικό Μετρό» καταβάλλει φιλόδοξη προσπάθεια ώστε να πείσει τους Θεσσαλονικείς ότι το έργο προχωράει, η αλήθεια όμως είναι ότι οι ρυθμοί παραμένουν εξαιρετικά αργοί.

Χαρακτηριστικό είναι ότι έξι χρόνια μετά την έναρξη κατασκευής του έργου, δεν έχει ακόμα παραδοθεί η γη σε 4 (από τους 13) σταθμούς (Παπάφη, Πατρίκιο, Βούλγαρη, Νέα Ελβετία), ενώ έχουν κατασκευαστεί περίπου τα δύο τρία της σήραγγας (οι μετροπόντικες έχουν «κολλήσει» στον σταθμό Ανάληψης και ο κατασκευαστής έχει προτείνει να εξαχθούν, να μεταφερθούν στον τερματικό σταθμό της Νέας Ελβετίας και να κινηθούν αντίθετα, διανοίγοντας το κομμάτι που απομένει έως την Ανάληψη, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το κόστος του έργου).

Και το χρονοδιάγραμμα του έργου συνεχίζει να επεκτείνεται. Μιλώντας προ ημερών στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό» κ. Χρ. Τσίτουρας μετέθεσε και πάλι την παράδοση του έργου στις αρχές του 2017. Από την πλευρά του, μιλώντας στην «Κ» ο επικεφαλής της κοινοπραξίας κ. Μιχ. Σίμας εκτιμά ότι το έργο θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2017, «υπό δύο προϋποθέσεις: ότι θα τηρηθούν οι προθεσμίες παράδοσης των χώρων και η αρχαιολογική υπηρεσία θα δεχθεί από τώρα να μειώσει τη διάρκεια των υπολειπόμενων αρχαιολογικών ανασκαφών».

Το δε σωματείο των εργαζομένων σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου εκτίμησε ότι η κατασκευή των τελευταίων σταθμών θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2017 με αρχές του 2018, οπότε το Μετρό θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία το 2018 και θα παραδοθεί στο επιβατικό κοινό το 2019…
 

No comments yet.