Αγώνας δρόμου για τα μεγάλα έργα

Aug 31st, 2008
Το Βήμα, 31.08.08

Της Βάσως Χαραλαμπίδου

Με ρυθμούς χελώνας φαίνεται ότι προχωρούν ορισμένα έργα της Θεσσαλονίκης, όπως το μετρό και η υποθαλάσσια οδική αρτηρία, που βυθίστηκαν σε τέλμα. Μάλιστα η υποθαλάσσια αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο αλλαγής χάραξης ή και ματαίωσής της, ενώ στο μετρό σημειώνονται χρονικές καθυστερήσεις που αποδίδονται στα αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και στα οικονομικά προβλήματα του κατασκευαστικού ομίλου του έργου.

Τις τελευταίες ημέρες, λόγω και της επικείμενης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, καταβάλλονται προσπάθειες για να προχωρήσει έστω κάποιο από αυτά τα έργα. Η τριήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί από σήμερα, Κυριακή, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς στη Θεσσαλονίκη συνδέεται απόλυτα με την πορεία υλοποίησης των μεγάλων έργων της συμπρωτεύουσας και έχει την έννοια να επισπευσθούν.

Στα μεγάλα έργα υποδομής που υλοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, όπως είναι το μετρό, η Εγνατία οδός, ο αυτοκινητόδρομος Πατρών – Αθηνών – Θεσσαλονίκης – Ευζώνων (ΠΑΘΕ) και αυτά που προωθούνται με συμβάσεις παραχώρησης, μεταξύ των οποίων ο Μαλιακός – Κλειδί και η υποθαλάσσια αρτηρία, θα αναφερθεί μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του στη ΔΕΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση το σημείωμα του ΥΠΕΧΩΔΕ προς το πρωθυπουργικό γραφείο, έμφαση θα δοθεί στα έργα προστασίας περιβάλλοντος υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι η συνύπαρξη της αειφορίας και της ανάπτυξης.
Σε ό,τι αφορά το μετρό της Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι αντιμετωπίστηκαν οι δυσκολίες και οι καθυστερήσεις που είχαν δημιουργηθεί λόγω των οικονομικών προβλημάτων της τεχνικής εταιρείας ΑΕΓΕΚ, που είχε αναλάβει την κατασκευή τους, μετά την εξαγορά της από την εταιρεία Ιόνιο, η οποία αναλαμβάνει συνολικά την ευθύνη προώθησης των έργων αυτών. Η κατασκευαστική σύμβαση υπεγράφη τον Απρίλιο του 2006 και δύο χρόνια μετά δεν έχει αρχίσει η διάνοιξη των σηράγγων, αν και τον περασμένο Απρίλιο παρελήφθη και ο δεύτερος μετροπόντικας. Το έργο παρουσιάζει σημαντική καθυστέρηση που κατά το ΥΠΕΧΩΔΕ μπορεί να καλυφθεί ως το τέλος του έτους.

Εν όψει της ΔΕΘ καταβάλλεται έντονη προσπάθεια για να «κατέβει κάτω» ο ένας από τους δύο μετροπόντικες, που βρίσκονται ήδη εκεί, να συναρμολογηθεί και να αρχίσει τη διάνοιξη της σήραγγας. Με βάση τον νέο σχεδιασμό της Αττικό Μετρό, που έχει την ευθύνη και για το μετρό της Θεσσαλονίκης, η εκσκαφή με τους μετροπόντικες θα γίνει σε μεγαλύτερο βάθος από 16 ως 31 μέτρα κάτω από τη γη προκειμένου να μην εντοπιστούν αρχαιολογικά ευρήματα που θα οδηγήσουν σε εμπλοκές και νέες καθυστερήσεις.

Το μετρό Θεσσαλονίκης αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για το ΥΠΕΧΩΔΕ. Σήμερα βρίσκεται στη φάση έναρξης της κατασκευής που θα ξεκινήσει μετά την υπόγεια συναρμολόγηση των δύο μηχανημάτων διάνοιξης σηράγγων, όπως αποκαλούνται οι μετροπόντικες, οι οποίοι αθόρυβα και με τη μικρότερη δυνατή όχληση στη λειτουργία της πόλης θα κατασκευάσουν τη γραμμή που θα αποτελείται από δύο ανεξάρτητες σήραγγες μονής τροχιάς. Ηδη η παλιά ανάδοχος κοινοπραξία μετά την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ανασκαφών στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό έχει κατασκευάσει τα φρεάτια από τα οποία θα ξεκινήσουν οι μετροπόντικες, ενώ αντίστοιχη μέριμνα έχει δοθεί στην ελαχιστοποίηση της όχλησης από την κατασκευή των σταθμών, καθώς χάρη στη μέθοδο «κάλυψη και υπόγεια εκσκαφή» («cover&cut») το μεγαλύτερο τμήμα των εργασιών θα εκτελεσθεί υπογείως.

Παράλληλα με την κατασκευή των 13 σταθμών και της 9,6 χλμ. γραμμής μετρό πραγματοποιείται και η μεγαλύτερη αρχαιολογική ανασκαφή της Θεσσαλονίκης (20.000 τ.μ.). Μέρος αυτών των αρχαιολογικών ευρημάτων θα αναδειχθεί στους κεντρικούς σταθμούς του μετρό, ενώ με χρηματοδότηση του ΥΠΕΧΩΔΕ το «Αλκαζάρ» θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο μουσείο που θα στεγάσει άγνωστες πτυχές από την ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1.100.000.000 ευρώ, ενώ εξασφαλίστηκαν τα πρώτα 400.000.000 ευρώ από το Δ´ ΚΠΣ για τις επεκτάσεις του. Το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί ως το 2012.
………..

Tags:
No comments yet.