Αγώνας δρόμου για το Μετρό Θεσσαλονίκης

Aug 26th, 2008
Τα Νέα, 28.08.08

ΜΕ ΤΟ ΑΓΧΟΣ της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης βρίσκονται στο ΥΠΕΧΩΔΕ, επιδιώκοντας να λειτουργήσει ο Μετροπόντικας για τη διάνοιξη της υπόγειας σήραγγας του Μετρό μέχρι τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Αυτός είναι και ο στόχος της εταιρείας Ιόνιος Κατασκευαστική που συμμετέχει πλέον από τα μέσα Αυγούστου στην κοινοπραξία του Μετρό Θεσσαλονίκης. Η εταιρεία αγόρασε ένα μεγάλο πακέτο μετοχών της ΑΕΓΕΚ, μιας εκ των εταιρειών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία του έργου. Η ΑΕΓΕΚ αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, εξαιτίας των οποίων οι εργασίες είχαν σταματήσει για περίπου δύο μήνες.

Πάντως, από το ΥΠΕΧΩΔΕ αναφερόταν χτες ότι οι δυσκολίες και οι καθυστερήσεις που είχαν παρουσιαστεί στην κατασκευή του Μετρό της Θεσσαλονίκης και των τριών νέων σταθμών της Αθήνας (Νομισματοκοπείου, Χολαργού και Αγίας Παρασκευής) αντιμετωπίστηκαν. Πρόσθεταν δε ότι τα οικονομικά προβλήματα της ΑΕΓΕΚ που είχε αναλάβει την κατασκευή τους, μετά την εξαγορά της από την Ιόνιο, δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο για την υλοποίηση των έργων αυτών.

Στα 31 μέτρα
Σε ό,τι αφορά το Μετρό της Θεσσαλονίκης, αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται η πλάκα δαπέδου και καταβάλλεται προσπάθεια για να «κατέβει κάτω» ο ένας από τους δύο Μετροπόντικες, την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, ώστε να συναρμολογηθεί και να αρχίσει τη διάνοιξη της σήραγγας σε 3 με 4 μήνες. Με βάση τον νέο σχεδιασμό της Αττικό Μετρό που έχει την ευθύνη και για το Μετρό της Θεσσαλονίκης, η εκσκαφή με τους Μετροπόντικες θα γίνει σε βάθος μεγαλύτερο των 16 μέτρων (έως 31 μέτρα), προκειμένου να μην εντοπιστούν αρχαιολογικά ευρήματα που θα οδηγήσουν σε εμπλοκές και νέες καθυστερήσεις.

Το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα αποτελείται από δύο ανεξάρτητες σήραγγες μονής τροχιάς. Ήδη η παλιά ανάδοχος κοινοπραξία, μετά την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ανασκαφών στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, έχει κατασκευάσει τα φρεάτια από τα οποία θα ξεκινήσουν οι Μετροπόντικες.

Tags:
No comments yet.