Αγώνας στα… άκρα για το μετρό

Feb 16th, 2013

Μακεδονία, 16.02.2013

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Στα άκρα είναι αποφασισμένοι να φτάσουν οι εργαζόμενοι στον αρχαιολογικό τομέα του μετρό σε περίπτωση υλοποίησης του σχεδιασμού για απόλυση 450 ατόμων στο τέλος του μήνα.

Το σωματείο εργαζομένων κάνει λόγο για «παιχνίδι σκοπιμότητας» από την «Αττικό Μετρό», η οποία επικαλείται έλλειψη αντικειμένου, και σκοπεύει να στραφεί νομικά κατά παντός υπευθύνου για τις καθυστερήσεις στο έργο.
 «Απολύουν 450 εργαζόμενους, τους οποίους, όπως είπαν, θα ξαναπροσλάβουν έπειτα από έναν μήνα, όταν ξανανοίξουν τα αρχαιολογικά σκάμματα. Το κάνουν τεχνηέντως, ώστε οι νέες προσλήψεις να γίνουν με τον κατώτατο μισθό των 500 ευρώ», ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο μετρό Χάρης Κυπριανίδης και πρόσθεσε: «Το έργο του μετρό θα ήταν μία όαση εργασίας, εάν βάδιζε με τα χρονοδιαγράμματα, προσφέροντας 3.000 θέσεις εργασίας. Ο ανώτερος αριθμός εργαζομένων έφτασε στους 1.200, σήμερα έμειναν 800 και θα απολυθούν περισσότεροι από τους μισούς, την ώρα που έγινε μόνο το ¼ του έργου». «Στον αρχαιολογικό τομέα υπάρχουν 300 άτομα με την ειδικότητα του οικοδόμου, που θα μπορούσαν αυτό το διάστημα να απασχοληθούν στο τεχνικό μέρος και να δουλέψουν τρεις βάρδιες. Σήμερα η κοινοπραξία έχει 80 οικοδόμους. Ποιος μπορεί να πιστέψει ότι με 80 οικοδόμους και μία βάρδια εργασίας θα τελειώσουν δώδεκα σταθμοί μέχρι το 2017, όταν σε εξήμισι χρόνια έγινε το ¼ του έργου;», αναρωτήθηκε ο Χρήστος Καλαϊντζίδης, γ.γ. του σωματείου.
Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει νομικός τρόπος να παραμείνουν στη δουλειά τους το μεσοδιάστημα του ενός μήνα, μέχρι να επανακινηθούν οι ανασκαφές, παίρνοντας το 50% του μισθού τους. Επίσης σημειώνουν ότι δεν θα υπήρχε ζήτημα απολύσεων, εάν δεν καθυστερούσε η παράδοση εργοταξίων, όπως γίνεται με το εργοτάξιο στο ΣΜΑ του δήμου Θεσσαλονίκης. «Ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν απομακρύνει μία γεφυροπλάστιγγα, έναν υποσταθμό της ΔΕΗ και ένα ηλεκτρομαγνητικό ζεύγος, για να εγκατασταθεί το εργοτάξιο στο ΣΜΑ, και ρίχνει την ευθύνη στην ‘Αττικό Μετρό’. Εάν υπήρχε το εργοτάξιο, θα απασχολούνταν τουλάχιστον 300 άτομα», εξήγησε ο Δημήτρης Παππάς, αντιπρόεδρος του σωματείου, δηλώνοντας ότι «θα αναζητήσουμε ποινικές ευθύνες από κάθε υπεύθυνο για την έλλειψη έργων».

Στοιχίζουν οι καθυστερήσεις
Το σωματείο απάντησε στον ισχυρισμό της «Αττικό Μετρό» ότι οι ενέργειές της αποσκοπούν στην υπεράσπιση δημόσιου χρήματος, υποστηρίζοντας ότι «θα μπορούσαν να υπερασπιστούν το δημόσιο χρήμα, εάν δεν υπήρχαν καθυστερήσεις. Εάν τελείωνε το μετρό το 2012, όπως ήταν το αρχικό χρονοδιάγραμμα, θα είχαμε 900.000 ευρώ ημερησίως από τα εισιτήρια. Οι καθυστερήσεις είναι επιζήμιες. Η υπεράσπιση θα γινόταν, αν είχε γνώμονα το καλό των επαγγελματιών που κλείνουν τα μαγαζιά τους, φραγμένα από τις λαμαρίνες, αν δεν υπήρχε ανάγκη να δοθούν επιπλέον χρήματα, για να μεταφερθούν οι μετροπόντικες και για να κατασκευαστεί ο σταθμός στο Παπάφειο».
«Θα βρεθούν στο δρόμο 450 οικογένειες, που θα προστεθούν στις εκατοντάδες άλλες των ανέργων. Θεωρούμε ότι υπάρχει σκοπιμότητα στη διακοπή των συμβάσεων. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία θέση εργασίας στη Θεσσαλονίκη, που έχει ανεργία πάνω από 30%», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης. Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι, εάν γίνουν απολύσεις, δεν θα επιτρέψουν να συνεχιστεί το έργο, έστω κι αν χρειαστεί να παρανομήσουν.
Όσον αφορά το ζήτημα με τη μεταφορά ή όχι των αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου, οι εργαζόμενοι προτείνουν τη λύση της έκθεσής τους σε κατώτερο επίπεδο, ωστόσο θεωρούν περίεργη τη συζήτηση που άνοιξε, τη στιγμή που δεν έγινε θέμα ούτε για τη βασιλική που βρέθηκε στο σταθμό Συντριβανίου και καταχώθηκε ούτε για το δρόμο που αποκαλύφθηκε στο σταθμό Αγίας Σοφίας και μετακινήθηκε. «Εμείς υποστηρίζουμε ότι οι αρχαιότητες πρέπει να αναδεικνύονται. Μπορούν να τοποθετηθούν κάτω από γυάλινη αποβάθρα», είπε ο κ. Κυπριανίδης.

Σύσκεψη στο ΑΠΘ για τα ευρήματα
Γνωμοδότηση για τις λύσεις που υπάρχουν σχετικά με τις αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν στο σταθμό Βενιζέλου θα ζητήσει η πρυτανεία του ΑΠΘ από τα τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών. Η γνωμοδότηση θα γίνει με βάση τα πορίσματα των αρχαιολογικών ερευνών και των τεχνικών στοιχείων και μελετών.
Αυτό αποφασίστηκε χθες από την πρυτανεία σε ευρεία σύσκεψη για το θέμα των αρχαιολογικών ευρημάτων στο σταθμό Βενιζέλου, η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα του τμήματος Τέχνης και Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ευρεία ενημέρωση και συζητήθηκαν εκτενώς το θέμα της σπουδαιότητας των αρχαιολογικών ευρημάτων αλλά και οι τεχνικές και οικονομικές δυσκολίες που προβάλλονται ως προς τη διατήρησή τους στο σταθμό του μετρό, οι οποίες και οδήγησαν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην απόφαση για τη μεταφορά τους.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, ο αντιπρύτανης Γιάννης Παντής, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και συντονιστής Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Τάσος Κουράκης, ο καθηγητής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και σύμβουλος της «Αττικό Μετρό» Μιχάλης Τιβέριος, ο πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Γιάννης Μουρέλος, ο διευθυντής του τομέα Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Νίκος Ευστρατίου, το μέλος της επιτροπής του τοπικού Παραρτήματος Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Γιάννης Καρλιάβας, η καθηγήτρια του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ Ρία Καλφακάκου και οι εκπρόσωποι του τμήματος Τέχνης και Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεσσαλονίκης Χρύσα Τζελέπη και Μαρία Τζώγα.

 

No comments yet.