ΑΕΓΕΚ: Οι εκπτώσεις έσωσαν την "παρτίδα" του 2010

Mar 30th, 2011
Capital.gr, 30.03.2011
Του Δ. Δελεβέγκου
Τα έργα που ανέλαβε ο όμιλος ΑΕΓΕΚ-Μαρούλη το τελευταίο διάστημα -αναμφισβήτητα με μεγάλες εκπτώσεις- αποτελούν κατά τη διοίκηση της εισηγμένης την βασική αιτία για την οποία, τη χρήση του 2010, δεν υπήρξαν ζημιές και τα οικονομικά μεγέθη ενισχύθηκαν. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία εκτιμά ότι δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι διατήρησης των μετοχών της σε καθεστώς επιτήρησης.

Το 2010 ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στο 1,4 εκατ. ευρώ από 711 χιλιάδες, ενώ  τα μικτά κέρδη του ομίλου ανήλθαν στις 975,2 χιλιάδες ευρώ από 436,8 χιλιάδες.

Στον αντίποδα, η καθαρή κερδοφορία υποχώρησε στα 226,7 χιλιάδες ευρώ από 4,9 εκατ. ευρώ το 2009, πτώση που αποδίδεται από την εταιρεία σε φορολογικούς παράγοντες.

Στο μέτωπο των έργων, πριν από περίπου ένα μήνα η ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική -στην οποία η ΑΕΓΕΚ συμμετέχει με 20%- υπέγραψε σύμβαση παραχώρησης ύψους επτά εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του σταθμού εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών στο Ελευθεροχώρι  της Εγνατίας Οδού.

Παράλληλα, η ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική μειοδότησε για το έργο προϋπολογισμού 86,1 εκατ. ευρώ που αφορά την κατασκευή του κάθετου άξονα Αρδάνιο-Ορμένιο της Εγνατίας και για το οποίο η εταιρεία προσέφερε έκπτωση 43%.

Στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας ανήκει επίσης, μεγάλος αριθμός των έργων συντήρησης της Εγνατίας Οδού και ο οδικός άξονας Άκτιο-Αμβρακία.

Όσον αφορά το Μετρό Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρουν από την εταιρεία, τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει κατασκευαστικές εργασίες ο δεύτερος μετροπόντικας, ωστόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το έργο δεν έχουν εκλείψει. Η ανακάλυψη αρχαιολογικών θησαυρών δεν αποκλείεται να επιφέρει νέα καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου, η οποία τοποθετείται το 2015.

Την ίδια στιγμή, το αρμόδιο υπουργείο φαίνεται ότι έχει προχωρήσει στην μείωση κατά τρία χιλιόμετρα της βασικής γραμμής του Μετρό, με την κατάργηση δύο από τους 13 σταθμούς («Βούλγαρη», «Νέα Ελβετία»).

Αλλά και η υλοποίηση του σταθμού «Παπάφη» «απειλείται», λόγω της προσφυγής του Παπάφειου Ορφανοτροφείου στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης της αυλής του ιδρύματος.

Tags:
No comments yet.