ΑΕΓΕΚ: Προχωράει κανονικά το Μετρό Θεσσαλονίκης

Apr 15th, 2009
capital.gr, 15.04.09

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Για πρώτη φορά συμπεριλήφθηκε στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1976, το αποκάλεσαν ‘Τρύπα Κούβελα’ επί δημαρχίας Σωτήρη Κούβελα, και πλέον αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ο λόγος για το μετρό της Θεσσαλονίκης, για το οποίο ο ‘Κωστίκας’, ο πρώτος από τους δύο μετροπόντικες του έργου, όπως τον βάπτισε ο κ. Σουφλιάς, δουλεύει εντατικά, ενώ σύντομα αναμένεται να ‘πιάσει δουλειά’ και ο έτερος μετροπόντικας… ο ‘Γιωρίκας’.

‘Σήμερα τα έργα εκτελούνται κανονικά, με τα όποια προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν, όπως η ανακάλυψη αρχαιοτήτων ή η παράδοση των χώρων των εργοταξίων, κάτι που συνέβη με την περίπτωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου’ αναφέρουν στο Capital.gr, στελέχη του ομίλου ΑΕΓΕΚ που συμμετέχει στην κατασκευάστρια κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ – Impregilo – Ansaldo – Seli – Ansaldobreda.

Η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει υπόγεια γραμμή, μήκους 9,6 χιλιομέτρων, η οποία ξεκινάει από το ‘Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό’ Θεσσαλονίκης και καταλήγει στο ‘Αμαξοστάσιο Πυλαίας’. Σύμφωνα με τα στελέχη της ΑΕΓΕΚ, μέχρι στιγμής οι εργασίες του μετροπόντικα έχουν φτάσει στη πλατεία Βαρδαρίου της Θεσσαλονίκης, με μόλις 8% των εργασιών να έχει τελειώσει. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η συναρμολόγηση του δεύτερου μηχανήματος διάνοιξης σηράγγων, του μετροπόντικα ‘Γιωρίκας’ και ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία του.

Έχει όμως, ολοκληρωθεί η κατασκευή σχεδόν του συνόλου των διαφραγματικών τειχών, του δυτικού τμήματος του μετρό που εκτείνεται από τις στάσεις ‘Νέος Σιδηροδρομικός σταθμός’ μέχρι και ‘Πανεπιστήμιο’, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί οι εργασίες εκσκαφής του πρώτου σταθμού και ξεκινά η εκσκαφή στα εργοτάξια της Πανεπιστημιούπολης. ‘Η εκσκαφή εντός του χώρου του Πανεπιστημίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Φεβρουάριο, ώστε να ακολουθήσουν οι εργασίες του μετροπόντικα’ αναφέρουν στελέχη της τεχνικής εταιρείας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, εντός του 2012, το μετρό της Θεσσαλονίκης θα αποτελεί πραγματικότητα, με τα αρχαιολογικά ευρήματα, ωστόσο, να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πορεία του έργου. Είναι ενδεικτικό ότι στην Πανεπιστημιούπολη, όπου θα κατασκευαστεί η στάση ‘Πανεπιστήμιο’, πρόσφατα βρέθηκαν 738 τάφοι του δυτικού και ανατολικού νεκροταφείου της Θεσσαλονίκης, ενώ απαιτήθηκε άνω του ενός χρόνου για την ολοκλήρωση των εργασιών της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Όπως εκτιμούν οι επικεφαλής της ΑΕΓΕΚ, η λεωφόρος Βενιζέλου και η οδός Αγίας Σοφίας, είναι κρίσιμης αρχαιολογικής σημασίας και ενδέχεται να επηρεάσουν χρονικά τη διεξαγωγή των έργων.

Για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης έχουν εξασφαλιστεί 550 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ως εγκεκριμένο δάνειο με ευνοϊκούς όρους και 250 εκατ.ευρώ από το Γ’ ΚΠΣ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του βασικού έργου ανέρχεται στο 1,05 δισ. ευρώ. Πρόσφατα εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ύψους 400 εκατ. ευρώ από το Δ’ ΚΠΣ για την επέκταση του βασικού έργου προς την Καλαμαριά, μήκους 5 χλμ. με 5 σταθμούς.

Προβλήματα

Την κατασκευή του μετρό στη Θεσσαλονίκη συνοδεύουν, ωστόσο, οι αντιδράσεις παραγόντων της συμπρωτεύουσας οι οποίοι αναφέρουν πως η κατασκευή του έργου ξεκίνησε με καθυστέρηση 14 μηνών, ενώ εστιάζουν στο ότι στην Εγνατία οδό σχεδόν ένα στα τρία εμπορικά καταστήματα έχει βάλει λουκέτο.

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μαγκριώτης, μιλώντας στο Capital.gr, χαρακτήρισε ‘ψεύδη’ τα περί διασφάλισης 400 εκατ. ευρώ για τις επεκτάσεις του μετρό προς Καλαμαριά και Σταυρούπολη. ‘Έχουν χαθεί 150 εκατ. ευρώ από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο και 250 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενώ το έργο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ούτε το 2015. Δεν υπάρχουν διασφαλισμένοι πόροι ούτε για τη βασική γραμμή του μετρό ούτε για τις επεκτάσεις, για τις οποίες δεν υπάρχουν καν μελέτες. Εξάλλου, δεν έχουν γίνει ούτε οι απαραίτητες προβλέψεις για τη συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων, τα οποία επιβαρύνουν ιδιαίτερα την ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης’ επισημαίνει.

Tags:
No comments yet.