ΑΕΓΕΚ: Συμφώνησαν οι πιστώτριες τράπεζες στο σχέδιο διάσωσης

Aug 5th, 2008
Capital.gr, 05.08.08

Του Φάνη Γαβρινιώτη

Την καταρχήν έγκριση των υπολοίπων εννέα πιστωτριών τραπεζών στο σχέδιο διάσωσης της ΑΕΓΕΚ με τη συνδρομή του κατασκευαστή Γιάννη Μαρούλη εξασφάλισαν η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς που έχουν τεθεί επικεφαλής της προσπάθειας για την επιβίωση της ιστορικής τεχνικής εταιρείας.

Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, τα συνολικά ένδεκα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συμφώνησαν την προηγούμενη εβδομάδα -μετά από περίπου ένα μήνα διαπραγματεύσεων μεταξύ τους- στις βασικές αρχές του σχεδίου για τη μεταβίβαση της ΑΕΓΕΚ στον όμιλο Μαρούλη και μάλιστα τις προσεχείς ημέρες (ίσως και εντός της εβδομάδας) πρόκειται να υπογράψουν την τελική συμφωνία. Η υπογραφή της συμφωνίας θα σημάνει ουσιαστικά την έναρξη της διαδικασίας για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΕΓΕΚ και της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστικής του κ. Μαρούλη ως στρατηγικού επενδυτή, καθώς επίσης και τη σταδιακή παραχώρηση σ’ αυτόν της διοίκησης της εισηγμένης και της θυγατρικής της.

Υπενθυμίζεται πως μέσω της εταιρείας Πρόμαχος Α.Ε. ο κ. Γιάννης Μαρούλης θα αποκτήσει το 33% των μετοχών της ΑΕΓΕΚ και το 80% της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστικής.

Το σχέδιο διάσωσης της ΑΕΓΕΚ θα τεθεί προς έγκριση σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης που θα συγκληθεί το Σεπτέμβριο, όπου επίσης θα ζητηθεί το “πράσινο φως” και για την αύξηση κεφαλαίου της επιχείρησης κατά το ποσό των 75,2 εκατ. ευρώ. Την αύξηση θα καλύψουν οι Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, ενώ τα χρήματα που θα αντληθούν θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του τραπεζικού δανεισμού της ΑΕΓΕΚ, που στα τέλη του πρώτου τριμήνου ανέρχονταν στο ποσό των 113 εκατ. ευρώ.

Ελεύθερη δανείων στο στρατηγικό επενδυτή

Πάντως, σε κάθε περίπτωση η ΑΕΓΕΚ και η θυγατρική της θα παραδοθούν στο νέο τους βασικό μέτοχο, χωρίς τραπεζικές υποχρεώσεις, αφού σχεδόν στο σύνολό τους τα δάνεια που σήμερα τις βαρύνουν θα διαγραφούν. Σημειώνεται πως αυτήν τη στιγμή εμφανίζονται ως βασικοί μέτοχοι της ΑΕΓΕΚ τα δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς), κατέχοντας περί το 14,6% των μετοχών της εισηγμένης. Οι παλαιοί ιδιοκτήτες της επιχείρησης, οι κ. κ. Σπύρος Παπαγεωργίου και Γιάννης Τριανταφύλλου, έχουν πλέον στην κατοχή τους ελάχιστες μετοχές.

Η μεταβίβαση της εταιρείας στον όμιλο Μαρούλη, κάτι που τοποθετείται χρονικά εντός του Φθινοπώρου, θα σημάνει ταυτόχρονα και την ουσιαστική επαναδραστηριοποίηση της ΑΕΓΕΚ στα έργα που έχει αναλάβει, καθώς τα οικονομικά προβλήματα δεν άφηναν περιθώρια στην ομαλή εκτέλεση των εργασιών. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία συμμετέχει σε έργα, όπως το μετρό της Θεσσαλονίκης και μια σειρά από εργολαβίες στο μετρό της Αθήνας, σε υποδομές της ΔΕΗ και της Εγνατίας Οδού, ενώ κατέχει το 10% της σύμβασης παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου Μαλιακός – Κλειδί Ημαθίας.

Tags:
No comments yet.