ΑΕΓΕΚ: Σωσίβιο σωτηρίας τα έργα Μετρό

Nov 1st, 2010
euro2day.gr, 01.11.2010
του Φάνη Γαβρινιώτη

Σωτήρια για την επιβίωσή του τη δύσκολη αυτή περίοδο έχει αποδειχτεί η ροή χρημάτων που εξασφαλίζει ο όμιλος ΑΕΓΕΚ – Μαρούλη από την εκτέλεση των έργων μετρό στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη αλλά και από τις εργασίες συντήρησης της Εγνατίας Οδού.

Σε αντίθεση με πολλά δημόσια έργα για τα οποία οι χρηματοδοτήσεις έχουν σταματήσει εδώ και καιρό, με αποτέλεσμα οι ανάδοχοι να διακόψουν την εκτέλεσή τους, οι συμβάσεις τις οποίες έχουν συνάψει η Αττικό Μετρό και η Εγνατία Οδός με την ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική (θυγατρική της εισηγμένης ΑΕΓΕΚ) και την Ιόνιο Α.Ε. (εταιρεία συμφερόντων του κατασκευαστή κ. Γιάννη Μαρούλη, ο οποίος ως γνωστόν είναι ταυτόχρονα και βασικός μέτοχος της ΑΕΓΕΚ) εξελίσσονται πλέον χωρίς σοβαρά προβλήματα τόσο ως προς το κατασκευαστικό τους αντικείμενο όσο και σε ό,τι αφορά την πληρωμή τους.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική συμμετέχει στην κατασκευή της βασικής γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης, εργολαβία που έπειτα από πολλά εμπόδια και καθυστερήσεις «έχει ανεβάσει στροφές» το τελευταίο διάστημα, ενώ στην Αθήνα κατασκευάζει τον σταθμό του μετρό στην Αγία Παρασκευή, που αναμένεται να παραδοθεί σε χρήση μέχρι τα τέλη του έτους.

Επιπλέον, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για τη συντήρηση τμημάτων της Εγνατίας Οδού που ανέλαβαν η ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική και η Ιόνιος Α.Ε. στις αρχές του 2010 μέσω τεσσάρων ανεξάρτητων συμβάσεων, συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ. Το γεγονός ότι το Δημόσιο καταβάλλει χρήματα για τις συγκεκριμένες συμβάσεις έχει περιορίσει σημαντικά τις οικονομικές πιέσεις προς τον όμιλο ΑΕΓΕΚ – Μαρούλη.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Υποδομών, η Αττικό Μετρό και η κοινοπραξία που κατασκευάζει το μετρό Θεσσαλονίκης (επικεφαλής της οποίας είναι η ΑΕΓΕΚ με ποσοστό 28%) έχουν καταλήξει σε συμφωνία αναφορικά με την αποζημίωση την οποία οφείλει να καταβάλει το ελληνικό δημόσιο για τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που υπήρξαν με δική του υπαιτιότητα στην εξέλιξη του έργου.

Λόγω αντιδράσεων της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, που είχε ταχθεί κατά της κατασκευής σταθμού στο Παπάφειο, υπήρξαν σοβαρές καθυστερήσεις που κόστισαν σε χρόνο και χρήμα στην κοινοπραξία, η οποία διεκδίκησε αποζημιώσεις της τάξεως των 110 εκατ. ευρώ. Προς το παρόν, οι εμπλεκόμενες πλευρές δεν έχουν κάνει γνωστό το ύψος της αποζημίωσης που θα λάβει η κοινοπραξία των ΑΕΓΕΚ – Impregilo -Ansaldo TSF – Sell – Ansaldobreda.

Οικονομική εξυγίανση

Η ροή χρημάτων στα ταμεία του κατασκευαστικού ομίλου, σε συνδυασμό με τις περιορισμένες υποχρεώσεις του (στο τέλος του περασμένου Ιουνίου ανέρχονταν μόλις στα 12,6 εκατ. ευρώ στο σύνολό τους, με τις οφειλές της εισηγμένης προς τις τράπεζες να είναι μηδενικές), δίνει την ευκαιρία για εδραίωση της οικονομικής εξυγίανσης ακόμη και σε συνθήκες κρίσης.

Σημειώνεται ότι η ΑΕΓΕΚ ενοποιεί με τη μέθοδο της καθαρής θέσης την εταιρία ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική (στην οποία συμμετέχει με 20%, με το υπόλοιπο 80% να ανήκει στην εταιρία Πρόμαχος του κ. Μαρούλη), οι υποχρεώσεις της oποίας ανέρχονταν στα τέλη του 2009 στα 230 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 38,4 εκατ. ευρώ αφορούσαν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Η εικόνα αυτή πιθανότατα θα αποτυπωθεί τόσο στα αποτελέσματα εννεαμήνου όσο και στο σύνολο της χρήσης, παρά το γεγονός ότι για τις περισσότερες επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κλάδου το 2010 αναμένεται ιδιαίτερα… αιματηρό.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2010 η ΑΕΓΕΚ ήταν από τις λίγες εταιρείες του κλάδου που βελτίωσαν τα αποτελέσματά τους, αν και είχε μόλις βγει από μια τετραετή περίοδο αρνητικών εξελίξεων σε επιχειρηματικό και οικονομικό επίπεδο.

Η υλοποίηση των συμβάσεων τις οποίες διαθέτει, με βασική εκείνη του μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας του στον χώρο των έργων παραχώρησης (οδικοί άξονες, σταθμοί αυτοκινήτων κ.ά.) θα αποτελέσουν τους δύο κύριους πυλώνες στους οποίους ο όμιλος ΑΕΓΕΚ – Μαρούλη θα στηρίξει τη στρατηγική του για την ενδυνάμωση της θέσης του στον κλάδο και την αντιμετώπιση της κρίσης.

Tags:
No comments yet.