Αισιόδοξες κινήσεις στις… ράγες

Nov 18th, 2014

Μακεδονία, 09.11.2014

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Σε δύο παράλληλους δρόμους, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, φαίνεται ότι κινείται το έργο της κατασκευής της βασικής γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης. Ο ένας, ο οποίος σχετίζεται με τις διεκδικήσεις της αναδόχου κοινοπραξίας, πιθανόν να οδηγήσει σε λύση της σύμβασης και επαναδημοπράτηση του έργου. Ο δεύτερος, που έχει να κάνει με αυτό καθαυτό το κατασκευαστικό έργο, ακολουθεί την αισιόδοξη κατεύθυνση προς την ολοκλήρωση των εργασιών.

Έτσι, ενώ αναμένεται η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου επί της βασικότερης προσφυγής της αναδόχου κοινοπραξίας, που θα αποφανθεί εάν ο εργολάβος μπορεί να εγκαταλείψει το έργο ή όχι, στη Θεσσαλονίκη κατέφθασαν 360 τόνοι κυλιόμενες σκάλες, οι οποίες θα αρχίσουν να εγκαθίστανται σε τρεις από τους 13 σταθμούς της βασικής γραμμής. Την ίδια ώρα, ήρθαν στη Θεσσαλονίκη και τα τμήματα ενός μίνι μετροπόντικα, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες μετατόπισης αποχετευτικού δικτύου στη Βασιλίσσης Όλγας, στον πρώτο σταθμό της επέκτασης του μετρό προς την Καλαμαριά.
Πριν από λίγες ημέρες κατέφθασαν από την Κίνα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης 30 κυλιόμενες σκάλες, τοποθετημένες σε 60 κοντέινερ, όπου παρέμειναν μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του εκτελωνισμού τους. Το βάρος της κάθε μίας σκάλας είναι από 10 έως 18 τόνους, ενώ συνολικά το βάρος του φορτίου έφθασε τους 360 τόνους. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε αποθήκες του μετρό, στην περιοχή του Καλοχωρίου, για να ελεγχθούν. Αφού διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην κατασκευή ή στο λειτουργικό τους σύστημα, θα μετακινηθούν και θα εγκατασταθούν σε τρεις σταθμούς του μετρό, στους σταθμούς Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός, Πανεπιστήμιο και Φλέμινγκ. Από έξι σκάλες θα εγκατασταθούν στους σταθμούς Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός και Φλέμινγκ, ενώ οι υπόλοιπες 18 στο σταθμό Πανεπιστήμιο. Ο αριθμός που απαιτεί κάθε σταθμός εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τα υπόγεια επίπεδα που διαθέτει. Όσο μεγαλύτερο είναι το βάθος του σταθμού, τόσο περισσότερες σκάλες απαιτεί. Σημειώνεται ότι στους 13 σταθμούς της βασικής γραμμής του μετρό, η οποία εκτείνεται από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τη Νέα Ελβετία, πρόκειται να εγκατασταθούν συνολικά 142 κυλιόμενες σκάλες, με ύψος από 5,5 μέχρι 13 μέτρα.
Οι σκάλες, όπως ανέφεραν τεχνικοί του μετρό στη “ΜτΚ”, συμμορφώνονται πλήρως με τον τελευταίο ευρωπαϊκό κανονισμό, είναι βαρέος τύπου, κατάλληλες για εξωτερική τοποθέτηση. Αυτό ισχύει ακόμα και για τις εσωτερικές σκάλες, για λόγους μακροβιότητας και αξιοπιστίας. Πρόκειται δηλαδή για σκάλες που μπορούν να βραχούν, χωρίς να πάθουν τίποτα. Θα έχουν διατάξεις εξοικονόμησης ενέργειας με πιεζοηλεκτρικό μηχανισμό start – stop. Η λειτουργία τους θα επιτηρείται συνεχώς από σύστημα τηλεελέγχου (remote monitoring) με άμεση αναφορά σφαλμάτων ανά πάσα στιγμή. Θα έχουν τετραπλή εφεδρεία παροχής ρεύματος, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία και σε περιπτώσεις αστοχίας είτε μίας από τις δύο κύριες παροχές της ΔΕΗ είτε των μετασχηματιστών τροφοδοσίας.

Ο ΜΙΝΙ ΜΕΤΡΟΠΟΝΤΙΚΑΣ
Ο μίνι μετροπόντικας ή micro tbm όπως είναι η επιστημονική ονομασία του μηχανήματος ξεκίνησε να συναρμολογείται και αφού ολοκληρωθεί θα χρησιμοποιηθεί για να παρακαμφθεί ένα τμήμα αγωγού αποχέτευσης γύρω από το σταθμό Νομαρχία, τον πρώτο από τους σταθμούς της επέκτασης προς την Καλαμαριά. Ο μετροπόντικας τοποθετεί τα “δακτυλίδια” του αγωγού και τα δένει μεταξύ τους.
Οι υπεύθυνοι της Αττικό Μετρό επέλεξαν τη μέθοδο του μετροπόντικα και την υπόγεια παρέμβαση αντί να ανοίξουν όρυγμα, για να μην αναγκαστούν να διακόψουν την κίνηση των οχημάτων στη Βασιλίσσης Όλγας, στο ύψος των οδών Ιφιγένειας και Μιχαήλ Ψελλού, και ενταθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη. Στην περιοχή κατασκευάζονται σήμερα τρία φρεάτια εισόδου και εξόδου του μετροπόντικα, σε βάθος περίπου εννέα μέτρων για την κάθοδό του. Ο μετροπόντικας θα δουλεύει με τηλεχειριστήριο, ενώ οι εργασίες υπολογίζεται να διαρκέσουν δύο μήνες.
Ο αγωγός που θα παρακαμφθεί, σε μήκος περίπου διακοσίων μέτρων, είναι κεντρικός αποχετευτικός και η λειτουργία του επηρεάζεται από την κατασκευή του μετρό. Το νέο τμήμα του αγωγού που θα τοποθετηθεί στην παράκαμψη είναι διαμέτρου 1,20 μέτρων. Η κατασκευή του αγωγού πρόκειται να γίνει σε μικροσήραγγα, κάτι το οποίο απαιτεί και την κατασκευή τριών φρεατίων.
Το micro tbm αποτελείται από καμπίνα χειρισμού, κοπτική κεφαλή, πρέσα προώθησης και δίκτυο απομάκρυνσης και διαχωρισμού προϊόντων εκσκαφής. Η καμπίνα χειρισμού του μηχανήματος περιέχει όλα τα υδραυλικά συστήματα ισχύος που απαιτούνται για τη λειτουργία ολόκληρου του μηχανήματος, τον πίνακα με τα χειριστήρια ελέγχου και τέλος τον ηλεκτρονικό υπολογιστή λειτουργίας και ελέγχου πορείας. Η κατασκευή των μικροσηράγγων αποτελείται από δύο διακριτές φάσεις, τις προκαταρκτικές εργασίες και αυτή καθ’ αυτή την κατασκευή της μικροσήραγγας.

Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ
Εν τω μεταξύ, εντός του επόμενου διμήνου αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου σχετικά με την προσφυγή που κατέθεσε η ανάδοχος κοινοπραξία. Ο εργολάβος υποστηρίζει ότι το Δεκέμβριο λήγει και η συμπληρωματική σύμβαση που έχει με το δημόσιο, δεν αναγνωρίζει την επέκταση του χρονοδιαγράμματος μέχρι το 2016 και θεωρεί ότι μπορεί να εγκαταλείψει το έργο χωρίς να έχει κυρώσεις. Η κοινοπραξία έχει επιπλέον οικονομικές απαιτήσεις που φθάνουν στα 560 εκατ. ευρώ, οι οποίες, όπως υποστηρίζει προέκυψαν από τις διαφοροποιήσεις του έργου σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό και τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν χωρίς υπαιτιότητά του. Η Αττικό Μετρό από την άλλη δεν παραδέχεται τις απαιτήσεις και οι υποθέσεις, που αφορούν 66 οικονομικά αιτήματα του εργολάβου, έφθασαν στο διαιτητικό δικαστήριο. Το δικαστήριο θα αποφανθεί εάν λυθεί η σύμβαση, αλλά δεν αποκλείεται να προκύψει συμβιβασμός μεταξύ αναδόχου και Αττικό Μετρό. Σε περίπτωση πάντως που οι δύο πλευρές δεν “τα βρουν”, η Αττικό Μετρό προτίθεται να επαναδημοπρατήσει το υπόλοιπο του έργου.

 

No comments yet.