Αλλάζει η Καλαμαριά με το μετρό

Apr 19th, 2008
Αγγελιοφόρος, 19.04.08

Αλλάζει ολοκληρωτικά την εικόνα της Καλαμαριάς το μετρό. Η επέκταση του μέσου σταθερής τροχιάς στο δήμο φέρνει τα πάνω κάτω σε ό,τι αφορά τις χρήσεις γης, την ανάπτυξη ανά περιοχή και το χάρτη των μετακινήσεων στην ανατολική πλευρά του πολεοδομικού συγκροτήματος. Ηδη εγκρίθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς ο αποχαρακτηρισμός της έκτασης στη Μίκρα για την εγκατάσταση του αμαξοστασίου και του σταθμού μετεπιβίβασης, ενώ καθορίστηκαν και πέντε ζώνες ελεγχόμενης ανάπτυξης σε συνάρτηση με τους τέσσερις σταθμούς του μετρό που έχουν σχεδιαστεί.

Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη όλες οι απαιτούμενες μελέτες για την επέκταση του μετρό στην Καλαμαριά (τοπογραφική, εδαφοτεχνική, συγκοινωνιακή κ.λπ.), ώστε να είναι έτοιμο το έργο να δημοπρατηθεί με χρηματοδότηση από κονδύλια του ΥΠΕΧΩΔΕ στο Δ ΚΠΣ. «Για την προετοιμασία της κήρυξης απαλλοτρίωσης από το ΥΠΕΧΩΔΕ απαιτείται η τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, που με τη σειρά της απαιτεί καθορισμό ζωνών ελεγχόμενης ανάπτυξης (ΖΕΑ)», τόνισε ο αντιδήμαρχος Καλαμαριάς, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Τέσσερις στάσεις

Με την έγκριση της σχετικής εισήγησης από το δημοτικό συμβούλιο άρχισε αυτή η διαδικασία. Oι ΖΕΑ καθορίστηκαν για τις περιοχές γύρω από το αμαξοστάσιο του μετρό και το σταθμό μετεπιβίβασης στη Μίκρα, αλλά και γύρω από τους σταθμούς που προβλέπεται να κατασκευαστούν στην περιοχή της νομαρχίας, στην οδό Μεταμορφώσεως (Καλαμαριά), στην οδό Πόντου (Αρετσού) και στην οδό Βρυούλων (Νέα Κρήνη). Επίσης, ο δήμος έχει προβλέψει την κατασκευή λιμενικού σταθμού θαλάσσιας συγκοινωνίας στην παραλία των αθλητικών εγκαταστάσεων της Μίκρας, που θα συνδέεται και με το μετρό, αλλά και με το σταθμό μετεπιβίβασης του OΑΣΘ στην ίδια περιοχή.

Το «αγκάθι» στην πρόοδο των διαδικασιών της επέκτασης του μετρό στην Καλαμαριά ήταν η εξεύρεση χώρου ικανού να φιλοξενήσει το αμαξοστάσιο και το σταθμό μετεπιβίβασης (και τερματικό σταθμό), που να δίνει ταυτόχρονα τη δυνατότητα σύνδεσης και με το αεροδρόμιο «Μακεδονία» για μελλοντική επέκταση του μετρό και στα επόμενα 3,5 χλμ. O δήμος Καλαμαριάς όχι μόνο βρήκε το χώρο, αλλά εκπόνησε και συγκεκριμένο σχέδιο, ώστε να κατασκευαστεί εκεί λιμενικός σταθμός που θα μπορεί να υποδεχτεί τα πλοιάρια της θαλάσσιας συγκοινωνίας, όπως είχε αποκαλύψει πριν από περίπου τρεις μήνες στον «Α» ο κ. Σαρηγιάννης. Μπορεί η θαλάσσια συγκοινωνία να έχει «ναυαγήσει» με βάση τις μελέτες που είχαν γίνει για τη σύνδεση του κέντρου της Θεσσαλονίκης με τις ανατολικές τουριστικές περιοχές και την Καλαμαριά, όμως τώρα δίνεται η ευκαιρία για σύνδεση με καραβάκια της Καλαμαριάς με τους δήμους Θερμαϊκού, Μηχανιώνας και Επανομής και ακολούθως μετεπιβίβαση στο μετρό.

Αποχαρακτηρισμός

O χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως «χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων» και απαιτείται να γίνει αποχαρακτηρισμός. Η «Αττικό Μετρό ΑΕ», που εκπονεί τις μελέτες για την επέκταση του μετρό, ενημέρωσε το δήμο ότι «για τις ανάγκες της μετεπιβίβασης των επιβατών του μετρό στον καταληκτικό σταθμό της επέκτασης (Σταθμός Μίκρα), θεωρούμε αναγκαία τη χωροθέτηση εγκαταστάσεων επιφάνειας περίπου 30 στρεμμάτων πλησίον του σταθμού μετρό, βορειοδυτικά της προβλεπόμενης περιοχής του μελλοντικού αμαξοστασίου». O χώρος, σύμφωνα με τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, είναι σήμερα χαρακτηρισμένος για αθλητικές εγκαταστάσεις, πράσινο, σταθμό βιολογικού καθαρισμού, στάθμευση και μνημείο πεσόντων. Η έκταση δεν είναι δημόσια, αλλά ανήκει σε ιδιώτες, οι οποίοι δεν αποζημιώθηκαν ακόμη και έχουν εκδοθεί αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για την άρση της απαλλοτρίωσης, που κατατέθηκαν στο ΥΠΕΧΩΔΕ με το αίτημα του αποχαρακτηρισμού του χώρου.

Μέχρι το 2014

Για να υπερκεράσει αυτό το εμπόδιο ο δήμος προέβη στη θεσμοθέτηση ΖΕΑ και ζήτησε από το υπουργείο την άμεση έγκριση των αλλαγών. Με τον καθορισμό των πέντε ΖΕΑ (Μίκρα, Βρυούλων, Πόντου, Μεταμορφώσεως και Νομαρχία), ουσιαστικά αλλάζει ολόκληρη η εικόνα του δήμου, κάτι που θα γίνει αντιληπτό όταν αρχίσουν τα έργα για την κατασκευή της γραμμής επέκτασης του μετρό. Εξάλλου, υπάρχει ήδη συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του μεγάλου έργου, που προβλέπει ολοκλήρωση της επέκτασης στην Καλαμαριά μέχρι το 2014. Η πολεοδομική ρύθμιση εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο και πλέον, με τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ από το ΥΠΕΧΩΔΕ, θα δεσμευτούν οι χώροι δημιουργίας των σταθμών, του αμαξοστασίου και του τερματικού σταθμού, ώστε μετά την ολοκλήρωση των μελετών και των έργων στους σταθμούς της βασικής γραμμής του μετρό (Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός – Νέα Ελβετία) να ξεκινήσουν κι εκεί τα έργα.

Tags:
No comments yet.