Αλλάζει η χάραξη της γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης

Jan 12th, 2011
Μακεδονία, 11.01.2011
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Η βασική γραμμή θα συνεχίζεται από τον σταθμό Πατρικίου μέχρι τη Μίκρα, όπου θα πρέπει να κατασκευαστεί αμαξοστάσιο

Τροποποίηση της χάραξης της γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης εξετάζει η “Αττικό Μετρό”, προκειμένου να περιορίσει υποδομές που χαρακτηρίζονται περιττές. Η αρμόδια για την κατασκευή εταιρεία προτείνει η βασική γραμμή να συνεχίσει από τον σταθμό Πατρικίου μέχρι τη Μίκρα και να μη διακλαδώνεται προς την Πυλαία.
Με βάση τον σημερινό σχεδιασμό, η βασική γραμμή ξεκινάει από το σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης και καταλήγει σε περιοχή της Πυλαίας, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί αμαξοστάσιο. Η επέκτασή της προς την Καλαμαριά “κουμπώνει” στον σταθμό Πατρικίου και συνεχίζει μέχρι τη Μίκρα, όπου επίσης θα πρέπει να κατασκευαστεί αμαξοστάσιο. Προκειμένου να μη γίνουν δύο αμαξοστάσια σε απόσταση μόλις 500 μέτρων μεταξύ τους, με κόστος 150 εκατ. ευρώ το καθένα, η “Αττικό Μετρό” προτείνει η κύρια γραμμή να είναι στον άξονα σιδηροδρομικός σταθμός – Μίκρα και να καταργηθούν οι δύο σταθμοί, της Βούλγαρη και της Νέας Ελβετίας, οι οποίοι θα εξυπηρετηθούν από μία νέα γραμμή που χωροθετείται μεταξύ των σταθμών Πανεπιστήμιο – Τούμπα – Χαριλάου – Νέα Ελβετία.
Η τροποποίηση της χάραξης, ωστόσο, απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συγχρηματοδοτεί το έργο καθώς και της αναδόχου κατασκευάστριας κοινοπραξίας η οποία υπέγραψε συγκεκριμένη σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο. Έτσι, αυτή την περίοδο γίνονται συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να επιτευχθεί η αλλαγή της χάραξης χωρίς να προκληθούν προβλήματα στο έργο.

“Ανορθολογική χάραξη”
“Εξετάζεται μία ορθολογική ανάπτυξη της γραμμής του μετρό. Ο σχεδιασμός ήταν ανορθολογικός. Γίνονται συζητήσεις για να είναι το έργο του μετρό πιο λειτουργικό και με το δυνατόν μικρότερο κόστος”, δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης, μετά από σύσκεψη που είχε χθες στα γραφεία της “Μετρό Θεσσαλονίκης” με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της πόλης. Στόχος της σύσκεψης και επόμενων που θα ακολουθήσουν είναι η υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας για την προβολή, την υποβοήθηση και την αξιοποίηση της κατασκευής του μετρό.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, οι οποίοι περιέγραψαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις λόγω της ύπαρξης των εργοταξίων του μετρό, απαίτησαν επίσπευση των εργασιών και ζήτησαν, μεταξύ άλλων, να μειωθούν οι εισφορές των δημοτικών τελών για τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις που βρίσκονται κοντά στα εργοτάξια. Την επόμενη εβδομάδα ο υφυπουργός θα έχει σύσκεψη με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και στο τέλος του μήνα αναμένεται να υπογραφεί το μνημόνιο.

Όλο το δίκτυο έως το 2018
Ο κ. Μαγκριώτης επανέλαβε ότι εντός του 2015 θα είναι σε λειτουργία η γραμμή του μετρό Σταθμός – Μίκρα, ενώ το 2018, ή το αργότερο το 2020, θα είναι ολοκληρωμένο το δίκτυο που θα καλύπτει ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι το 2013 θα δημοπρατηθεί η κατασκευή της γραμμής Σιδηροδρομικός Σταθμός – Ευκαρπία. Την ίδια ώρα μελετάται η χωροθέτηση της γραμμής προς Ξηροκρήνη, Αμπελόκηπους Εύοσμο, Ελευθέριο – Κορδελιό, ενώ ξεκίνησε και η χωροθέτηση μιας ακόμα γραμμής ανατολικά, που θα ξεκινάει από τα πανεπιστήμιο και μέσω της Τούμπας και της Χαριλάου θα καταλήγει στη Νέα Ελβετία. “Το συνολικό δίκτυο των γραμμών έχει μήκος 33 χιλιόμετρα και 33 σταθμούς. Οι πόροι είναι κατά 50% περίπου εξασφαλισμένοι και οι υπόλοιποι θα διασφαλιστούν”, τόνισε ο κ. Μαγκριώτης.

Πρωτοβουλία για τις αστικές συγκοινωνίες

Πρωτοβουλία να φέρουν το θέμα των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης στα δημοτικά συμβούλια τόσο του πολεοδομικού συγκροτήματος όσο και των δήμων που εξυπηρετούνται από λεωφορειακές γραμμές, με στόχο τη μεγαλύτερη εμπλοκή της αυτοδιοίκησης και την ενίσχυση του κοινωνικού ελέγχου στις αστικές συγκοινωνίες, ανέλαβαν πέντε δημοτικοί σύμβουλοι δήμων του νομού Θεσσαλονίκης. Οι σύμβουλοι είναι οι Απόστολος Αντωνούδης (δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη), Απόστολος Καφαρίδης (Ευόσμου – Κορδελιού), Χρήστος Μάτης (Θεσσαλονίκης), Μιχάλης Παναγιωτίδης (Καλαμαριάς) και Σωτήρης Σιωμάδης (Νεάπολης – Συκεών).
Οι σύμβουλοι συναντήθηκαν προχθές με τον υφυπουργό Μεταφορών Σπύρο Βούγια, στον οποίο διατύπωσαν την πεποίθησή τους ότι η κάλυψη της μείωσης της επιδότησης στον ΟΑΣΘ με αύξηση του κόστους της χρήσης των αστικών συγκοινωνιών επιβαρύνει μονομερώς και δυσβάστακτα τον καταναλωτή σε μία περίοδο κρίσης. Από την πλευρά του, ο κ. Βούγιας χαρακτήρισε “υποχρεωτική την αύξηση των εισιτηρίων λόγω εφαρμογής των προβλέψεων του μνημονίου”, προσθέτοντας ότι εξαρχής έγινε προσπάθεια “η αύξηση στην τιμή του εισιτηρίου να είναι η ηπιότερη δυνατή, με μετακύλιση της μείωσης της επιδότησης στην περικοπή των δαπανών του ΟΑΣΘ και των κερδών των μετόχων”, ενώ διαβεβαίωσε ότι “δεν προβλέπεται άλλη αύξηση της τιμής των εισιτηρίων για τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια”.

Tags:
  1. Anonymous
    Jan 12th, 2011 at 16:35
    Reply | Quote | #1

    Έφυγαν οι προηγούμενοι…σοφοί..και ήρθαν οι νέοι…σοφοί…που ξέρουν καλύτερα από τους προηγούμενους ποια είναι η "ορθολογική" χάραξη του μετρό… Άλλα λόγια ν΄αγαπιόμαστε… Ποιος τους πιστεύει πλέον…?? Ούτε οι ίδιοι πιστεύουν τον εαυτό τους. Επίσης μόλις καταλάβαμε γιατί κόπτονταν για το Παπάφειο τόσο πολύ… Είχαν σκοπό να κάνουν, κάτω από το Παπάφειο νέο σταθμό σταυροδρόμι για την νέα γραμμή… Και ας μην το έλεγαν όταν τους ρωτούσαν. Τώρα λοιπόν θα το κάνουν κάτω από το Πανεπιστήμιο… Μάλιστα.