Αλλάζει το πλάνο επέκτασης του μετρό της Θεσσαλονίκης

Jan 11th, 2011
express.gr, 11.01.2011
KATAPΓHΣH των σταθμών μετρό στη Νέα Ελβετία και στον Aγιο Ελευθέριο (Βούλγαρη), καθώς και την ενσωμάτωση της επέκτασης της Καλαμαριάς στη βασική γραμμή του έργου εξετάζει το Yπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σε συνεργασία με την «Αττικό Μετρό Α.Ε.». Η παραπάνω πρόταση θα πρέπει να λάβει την έγκριση από την Ε.Ε., ενώ όπως διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γ. Μαγκριώτης, σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτό το αίτημα της εταιρίας, θα παραμείνει ο υφιστάμενος σχεδιασμός.

Συγκεκριμένα, βάσει του νέου σχεδίου, ο σταθμός του Αγίου Ελευθερίου καταργείται και οι κάτοικοι της περιοχής θα εξυπηρετούνται από τον κοντινό σταθμό της Νομαρχίας (επέκταση Καλαμαριάς). Επίσης, η ακύρωση του σταθμού της Νέας Ελβετίας (Αλλατίνη) δεν θεωρείται πρόβλημα, καθώς –όπως τονίζεται– πρόκειται για αραιοκατοικημένη περιοχή.

Στο περιθώριο σύσκεψης στα γραφεία της «Αττικό Μετρό», ο κ. Μαγκριώτης χαρακτήρισε ανορθολογικό τον αρχικό σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης. Στόχος του νέου σχεδιασμού, όπως είπε, είναι να καταστεί το έργο πιο λειτουργικό, καθώς και πιο οικονομικό. Ως χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της βασικής γραμμής έθεσε το τέλος του 2014 ή τις αρχές του 2015, υπογραμμίζοντας πως η χρηματοδότηση είναι διασφαλισμένη μέχρι και τη Μίκρα.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι είναι λάθος να υπάρχουν δύο αμαξοστάσια σε απόσταση 500 μέτρων (Αλλατίνη και Μίκρα) και γνωστοποίησε πως εξετάζεται η δημιουργία ενός μόνο αμαξοστασίου στην περιοχή της Μίκρας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, με την αλλαγή του σχεδιασμού και την κατασκευή ενός μόνο αμαξοστασίου είναι δυνατόν να εξοικονομηθούν περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Tags:
No comments yet.