Αλλαγή χάραξης της γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης

Jan 25th, 2011
Έθνος, 25.01.2011
Η προτεινόμενη επαναχάραξη, με την οποία θα εξοικονομηθούν περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ, δεν απαιτεί καμία επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης.
Θέμα μερικών εβδομάδων είναι, σύμφωνα με την Αττικό Μετρό ΑΕ, η οριστικοποίηση της απόφασης για αλλαγή χάραξης της βασικής γραμμής του μετρό της Θεσσαλονίκης, στην ανατολική της απόληξη, όπου συναντά την επέκταση προς Καλαμαριά.

Η προτεινόμενη επαναχάραξη, με την οποία θα εξοικονομηθούν περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ, δεν απαιτεί καμία επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης, όπως διαβεβαίωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της εταιρείας, Χρ. Τσίτουρας, ο οποίος ανέφερε ότι δεν απαιτείται ούτε η έγκριση της ΕΕ.

«Ηταν υποχρέωσή μας να επανεξετάσουμε το θέμα για λόγους που έχουν να κάνουν με την προστασία του δημοσίου συμφέροντος», επισήμανε ο κ. Τσίτουρας, μετά το τέλος σύσκεψης που είχε με δημάρχους και εκπροσώπους φορέων της πόλης, στους οποίους παρουσίασε το σχέδιο.

Οι αλλαγές αφορούν στο τμήμα από το πάρκο Πατρικίου έως τη Ν.Ελβετία, όπου θα μετατεθούν δύο σταθμοί, σε συνδυασμό με την επέκταση της Καλαμαριάς, ενώ θα καταργηθεί το αμαξοστάσιο της Πυλαίας. Ο κ.Τσίτουρας έκανε λόγο για απόπειρα εξορθολογισμού, ενώ υπογράμμισε πως με την εξοικονόμηση των 250 εκατομμυρίων ευρώ ανοίγει ο δρόμος για την ταχύτερη υλοποίηση και της γραμμής Τούμπα – Χαριλάου – Πυλαία.

Ο υφυπουργός Υποδομών και Δικτύων, Γ. Μαγκριώτης, έκανε λόγο για ολοκλήρωση της βασικής γραμμής του μετρό στο τέλος του 2014 ή στις αρχές του 2015, χρονιά κατά την οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί και η επέκταση προς Καλαμαριά.

Στο τμήμα αυτό, μήκους 5 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τον υφυπουργό, θα αναδειχτεί ο ανάδοχος στο τέλος του 2011, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν ενστάσεις.

Ο κ. Μαγκριώτης έκανε γνωστό, ακόμη, ότι το 2013 ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημοπράτηση της επέκτασης προς τα δυτικά (οδός Λαγκαδά προς Ευκαρπία και νοσοκομεία Παπαγεωργίου και 424), ενώ αυτήν την περίοδο μελετάται και η εγκάρσια γραμμή που θα διέρχεται από την Ξηροκρήνη και μέσω Αμπελοκήπων, Μενεμένης, Ελευθερίου Κορδελιού και Ευόσμου, με αξιοποίηση γραμμών του ΟΣΕ, θα φθάνει ακόμη και στα ΤΕΙ και τη ΒΙΠΕ Σίνδου.

Tags:
No comments yet.