Αναμένονται εργοτάξια του μετρό στην Καλαμαριά

Nov 16th, 2011

Αγγελιοφόρος, 15.11.2011

Της Ντόνιας Κανιτσάκη

Το πρώτο εξάμηνο του 2012 πρόκειται να αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής της επέκτασης του μετρό προς την Καλαμαριά, καθώς επίκειται η δημοπράτηση του έργου. Η ολοκλήρωση της γραμμής, που θα έχει μήκος 4,8 χλμ. και πέντε σταθμούς, υπολογίζεται ότι θα γίνει μέσα στο 2016. Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς, που έγινε την Κυριακή.

Το έργο θα εκτείνεται από το σταθμό Πατρικίου, ο οποίος κατασκευάζεται στο πλαίσιο της βασικής γραμμής του μετρό της Θεσσαλονίκης και θα φτάνει μέχρι τη Μίκρα. Μάλιστα, έχει ήδη εκδοθεί απόφαση για την οικονομική ένταξή του, με το συνολικό κόστος του να ανέρχεται σε 518 εκατ. ευρώ.

Οι σταθμοί που περιλαμβάνει η επέκταση είναι: 1) «Νομαρχία», στη συμβολή της οδού Μητροπολίτου Κυδωνιών με τη Β. Ολγας, 2) «Καλαμαριά», στη συμβολή των οδών Πόντου και Αιγαίου, 3) «Αρετσού», στη συμβολή των οδών Πόντου και Αγίου Νικολάου, 4) «Νέα Κρήνη», στην προέκταση της οδού Πόντου και 5) σταθμός «Μίκρα», ο οποίος θα είναι και ο τερματικός.

Η ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου έγινε από τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Μαγκριώτη, τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της «Αττικό Μετρό ΑΕ» Χρήστο Τσίτουρα και το διευθυντή της Αττικό Μετρό στη Θεσσαλονίκη, Γιώργο Κωνσταντινίδη.

90.000 επιβάτες

Οπως επισημάνθηκε, η επέκταση της Καλαμαριάς θα εξυπηρετεί περίπου 90.000 επιβάτες ημερησίως. Το έργο, κατά τη διάρκεια κατασκευής του, θα δημιουργεί σε ετήσια βάση περί τις 1.000 θέσεις εργασίας.

Κατά τη διάρκεια κατασκευής δεν αναμένονται ουσιαστικά προβλήματα στη λειτουργία της πόλης της Καλαμαριάς, αφού προβλέπεται η κατασκευή προσωρινών γεφυρών για την κυκλοφορία των οχημάτων στους σταθμούς «Νομαρχία» και «Καλαμαριά». Σε ό,τι αφορά την επέκταση της οδού Πόντου, τη χάραξη της οποίας θα ακολουθεί υπογείως το μετρό, η Αττικό Μετρό θα απαλλοτριώσει τις εκτάσεις που είναι αναγκαίες.

«Μετά από την παρουσίαση που μας έγινε και με δεδομένο ότι τα χρήματα για το έργο είναι διασφαλισμένα, είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα και μέσα στο 2012 θα δούμε εργοτάξια του μετρό στην Καλαμαριά», σημειώνει στον «Α» ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης.

No comments yet.