“Ανοίγει ο δρόμος για να σωθεί το ιστορικό σταυροδρόμι της Θεσσαλονίκης”, λένε οι αρχαιολόγοι..

Dec 15th, 2013

Greece-salonika.blogspot.com, 15.12.2013

«Ανοίγει ο δρόμος για να σωθεί το ιστορικό σταυροδρόμι της Θεσσαλονίκης», υποστηρίζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, καθώς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «μετά την με αρ. 528/2013 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, ήρθε η ώρα να πάψουν να παίζουν ‘κρυφτό' με το θέμα των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου, τόσο το υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού όσο και η Αττικό Μετρό».

Ο ΣΕΑ θεωρεί, ότι η…απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ «δικαιώνει την επιμονή του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, του δήμου Θεσσαλονίκης, της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και πολλών φορέων της πόλης να διασωθεί στη θέση του το ιστορικό σταυροδρόμι της Θεσσαλονίκης ως ένας ζωντανός αρχαιολογικός χώρος-τοπόσημο, ενταγμένος στο σύγχρονο έργο του ΜΕΤΡΟ της πόλης». Επίσης, σημειώνεται ότι μετά από έναν χρόνο από την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για τη μεταφορά του μνημείου «και, παρά τις αντιδράσεις και τις προτάσεις για συνύπαρξη αρχαιοτήτων και σταθμού, η Αττικό Μετρό αρνείται πεισματικά να προχωρήσει σε εναλλακτικές μελέτες, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού αρνείται πεισματικά να επανεισάγει το θέμα στο ΚΑΣ».

Παράλληλα, ο ΣΕΑ ζητεί να τεθεί το ζήτημα από την αρχή, όπως διεκδικεί εξαρχής. Δηλαδή, να εκπονηθούν εμπεριστατωμένες και κοστολογημένες προκαταρκτικές μελέτες για όλες τις εναλλακτικές λύσεις συνύπαρξης αρχαιοτήτων και σταθμού, να ξεκινήσουν πάλι οι εργασίες στον σταθμό Βενιζέλου και να καταστεί ο χώρος επισκέψιμος σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες. «Θα είναι απαράδεκτο να περιμένει και πάλι το υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού την οριστική εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης του δήμου Θεσσαλονίκης στο ΣτΕ στις 15.01.2014 αφήνοντας να χαθεί πολύτιμος χρόνος», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

 

No comments yet.