Απάντηση Σιμόπουλου στα πυρά Μπουτάρη για το Μετρό

Apr 16th, 2013

Voria.gr, 15.04.2013

Στις επικρίσεις που διατύπωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σχετικά με τα αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό απάντησε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος.

«Από ότι αντιλαμβανόμαστε ο κ. Μπουτάρης ετοιμάζεται να προσχωρήσει στην άποψη της "Αττικό Μετρό" και απλώς επενδύει την αλλαγή θέσης με επίθεση εναντίον του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Εν πάση όμως περιπτώσει, είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθούμε τις οδηγίες του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, από το οποίο περιμένουμε να τοποθετηθεί» σημείωσε ο κ. Σιμόπουλος.

«Από την πρώτη στιγμή η "Αττικό Μετρό" δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να κατασκευαστεί ο σταθμός Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, χωρίς προηγούμενη απόσπαση των αρχαίων. Ουδέποτε αναφέραμε, ότι δεν μπορεί να γίνει απόσπαση και μερική επανατοποθέτηση, όπως προτείνει τόσο το ΤΕΕ, όσο και το ΑΠΘ και όπως άλλωστε προγραμματίζουμε για όλους τους υπόλοιπους σταθμούς», υπογραμμίζει σε ανακοίνωση του ο κ. Σιμόπουλος.

Χθες από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος σημείωσε ότι τα αποτελέσματα των μελετών αρμόδιων φορέων δίνουν οκτώ διαφορετικές λύσεις, που όμως, σύμφωνα με τον κ.Μπουτάρη, όλες συμφωνούν ότι είναι εφικτή η συνύπαρξη μετρό και αρχαίων.

«Είναι απαράδεκτη και παραπλανητική η στάση του υπουργείο Ανάπτυξης, που θέτει το εκβιαστικό δίλημμα “μετρό ή αρχαία”. Ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι υποχρεωμένος να προστατεύσει την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και αυτό θα κάνει. Έγιναν τεράστια λάθη στην αρχική μελέτη της Αττικό Μετρό, χωρίς καμία πρόβλεψη για το μέλλον της πόλης. Επαναλαμβάνω ότι ντρέπομαι για λογαριασμό του υπουργείου Ανάπτυξης, για τη στάση του στο θέμα των αρχαίων της Βενιζέλου», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Στη δευτερολογία του ο κ.Μπουτάρης άσκησε κριτική και κατά του ΤΕΕ/ΤΚΜ, στο οποίο καταλόγισε αδράνεια και καθυστερημένη αντίδραση, ενώ ζήτησε από τον υπουργό Ανάπτυξης να αναπέμψει το θέμα στο ΚΑΣ – το οποίο, υπενθυμίζεται, έχει αποφασίσει τη μεταφορά των αρχαίων από τον σταθμό της Βενιζέλου.

No comments yet.