Απεργούν αύριο οι έκτακτοι αρχαιολόγοι

Mar 29th, 2012

Καθημερινή, 26.03.2012

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, αναστέλλονται όμως οι εργασίες στο Μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς και σε άλλα δημόσια έργα στα οποία απασχολούνται έκτακτοι αρχαιολόγοι, λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξε για αύριο Τρίτη 27 Μαρτίου 2012 ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ).

Οι έκτακτοι αρχαιολόγοι θα συγκεντρωθούν αύριο στις 12 το μεσημέρι έξω από τη Βουλή και στη Θεσσαλονίκη στην Καμάρα, την ίδια ώρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το άρθρο γ΄ του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σχετικά με τη «Βελτίωση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα», το οποίο προβλέπει την επιτάχυνση των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών.

Το εν λόγω άρθρο του νομοσχεδίου, που κατατέθηκε την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012 στο Κοινοβούλιο και αναμένεται να συζητηθεί αύριο στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, προβλέπει την επιλογή του επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού να πραγματοποιείται από τον κύριο του έργου, διαδικασία, η οποία μέχρι σήμερα, και λόγω της ιδιαίτερης μεταχείρισης που χρήζουν τα μνημεία, διεξαγόταν από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων.

«Αυτό αντιβαίνει τον ισχύοντα αρχαιολογικό νόμο», δήλωσε η κ. Ευλαμπία Γκιούρα, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Έκτακτων Αρχαιολόγων. Όσο για την άποψη του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, που υποστηρίζει ότι ο τελικός λόγος για τον διορισμό των αρχαιολόγων στα μεγάλα ιδιωτικά έργα παραμένει στις Εφορείες, η κ. Γκιούρα δηλώνει ότι «αυτό δεν είναι απόλυτα αληθές και σαφές, δεδομένου ότι θα πρέπει πάντα η Αρχαιολογική Υπηρεσία να επιλέγει από το προσωπικό που προτείνεται από τον εργολάβο. Συνεπώς εκχωρείται μέρος του ελέγχου του αρχαιολογικού έργου από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, που είναι δημόσιος φορέας και οφείλει να προστατεύει και να αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά, στον εργολάβο, του οποίου φυσικά το κίνητρο είναι άλλο, δηλαδή η μείωση του κόστους. Εμείς δεν ζητάμε να γίνει κάτι καινούργιο, αλλά να συνεχίσει να ισχύει ο νόμος όπως ήταν μέχρι σήμερα».

No comments yet.