ΑΠΘ. Κινδυνεύουν κτίρια από το μετρό!

Nov 1st, 2007
Μακεδονία, 01.11.07

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Τα ίδια προβλήματα ενδέχεται να προκύψουν και για γερασμένες οικοδομές του κέντρου στον άξονα της οδού Εγνατία. Σε προσεισμικούς ελέγχους τρωτότητας που έγιναν από το Εργαστήριο Σκυροδέματος της Πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ, σε σύνολο 204 κτιρίων της πανεπιστημιούπολης, διαπιστώθηκε ότι το κτίριο διοίκησης και το κτίριο των Τοπογράφων είχαν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Τα δύο κτίρια βρίσκονται στη ζώνη επιρροής του μετρό Θεσσαλονίκης και είναι αναγκαίο να ενισχυθούν. Για το κτίριο διοίκησης μάλιστα έγιναν οι απαραίτητες μελέτες ενίσχυσης, εγκρίθηκαν τα σχετικά κονδύλια, αλλά δεν έγινε καμία παρέμβαση μέχρι σήμερα. Η υπόθεση έχει κολλήσει, καθώς η Αττικό Μετρό Α.Ε. ζήτησε να δει τη μελέτη, για να προτείνει, εφόσον κριθεί αναγκαίο, κάποιες τροποποιήσεις. Για το κτίριο των Τοπογράφων δεν έχει προχωρήσει καμία μελέτη.
“Εξετάζεται αν πρέπει να μείνει η μελέτη ως έχει ή εάν έχει επίπτωση η διέλευση του μετρό δίπλα από το κτίριο διοίκησης. Θα έπρεπε πάντως να είχε προχωρήσει ούτως ή άλλως ο διαγωνισμός και να ενισχυθεί το κτίριο, είτε περνούσε το μετρό είτε όχι”, αναφέρει ο κ. Κοσμάς-Αθανάσιος Στυλιανίδης, καθηγητής του Εργαστηρίου Σκυροδέματος, επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος ελέγχου των δημοσίων κτιρίων της Θεσσαλονίκης.
Από τα 204 κτίρια του ΑΠΘ διαπιστώθηκε στους ελέγχους ότι 30 είναι περισσότερο τρωτά, τα οποία αξιολογήθηκαν σε δεύτερο επίπεδο και από αυτά ξεχώρισαν δέκα κτίρια, τα οποία κατατάχθηκαν σε σειρά προτεραιοτήτων επέμβασης, με επιτακτική αναγκαιότητα στα δύο κτίρια, διοίκησης και τοπογράφων.

ΓΕΡΑΣΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ
Η Αττικό Μετρό Α.Ε. έχει σε εξέλιξη ελέγχους στατικότητας όλων των κτιρίων που βρίσκονται στον άξονα κατασκευής του μετρό. Ο πρώτος έλεγχος από μηχανικούς της εταιρείας είναι οπτικός, στο εξωτερικό και στους κοινόχρηστους χώρους των κτιρίων, και είναι σε εξέλιξη. Θα ακολουθήσει έλεγχος στο εσωτερικό των κτιρίων. Σύμφωνα με στέλεχος της εταιρείας, ο σημαντικότερος έλεγχος θα γίνει με ειδικά μηχανήματα όταν προχωρήσουν οι εργασίες για την κατασκευή της σήραγγας. Στη συνέχεια, όπου απαιτηθεί, θα γίνουν μελέτες και εργασίες ενίσχυσης.
Μεγάλος αριθμός κτιρίων στον άξονα της οδού Εγνατία, όπως και στο υπόλοιπο κέντρο της Θεσσαλονίκης, θεωρούνται από τους επιστήμονες γερασμένα. Κρίνεται ότι υπάρχει αναγκαιότητα συστηματικής έρευνας, από την οποία θα προκύψουν οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για τη θωράκισή τους. Όπως τονίζουν ειδικοί, οι περιοχή του κέντρου διακρίνεται για την παλαιότητα των κατασκευών, η οποία, σε συνδυασμό με το επίπεδο των κανονισμών με τους οποίους σχεδιάστηκαν, μειώνει την αντοχή τους και τα καθιστά τρωτά, κυρίως σε σεισμικές δονήσεις. Η γήρανση των κτιρίων εμφανίζεται συνήθως υπό τη μορφή οξείδωσης στον οπλισμό.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ
Η μόνη οργανωμένη ενέργεια που έγινε για τη στατικότητα των κτιρίων στη Θεσσαλονίκη, εκτός από τα κτίρια του ΑΠΘ, αφορά πρωτοβάθμιους (οπτικούς) ελέγχους σε 331 νοσοκομειακά συγκροτήματα και 169 σχολεία της πόλης. Το πρόγραμμα ελέγχων, που χρηματοδοτήθηκε από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και διενεργήθηκε από πανεπιστημιακούς του ΑΠΘ, έδειξε ότι τα περισσότερα δημόσια νοσοκομειακά κτήρια της Θεσσαλονίκης παίρνουν χαμηλή βαθμολογία, ως προς τη δομική στατικότητά τους, κάτι που τα κάνει ευάλωτα στους σεισμούς. Η μέση βαθμολογία που έλαβαν τα κτίρια είναι 2,75 μονάδες με άριστα το 5 και οριακό σημείο που έθεσε η ερευνητική ομάδα τις 2 μονάδες. Βαθμολογία μέχρι 2,5 μονάδες δόθηκε στο 50% των κτιρίων.
Σύμφωνα με τον έλεγχο, το μέσο έτος κατασκευής των νοσοκομειακών μονάδων σε όλη τους την επιφάνεια είναι το 1969, δηλαδή πριν από 38 χρόνια. Ορισμένα συγκροτήματα, όπως το Ειδικών Παθήσεων, το “Γεννηματάς” και ο “Άγιος Δημήτριος”, είναι μεγαλύτερης ηλικίας.
Όσον αφορά τους ελέγχους που έγιναν σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη, μεγάλος αριθμός κτιρίων χαρακτηρίζονται α) από την παλαιότητα β) εξαιτίας της οποίας παρουσιάζουν ανεπαρκή αντισεισμική προστασία.

Tags:
No comments yet.