ΑΠΘ- ΤΕΕ- Δήμος Θεσσαλονίκης: Επιστημονική ομάδα για τις αρχαιοτητες του μετρό

Mar 5th, 2013

Thestival.gr, 05.03.2013

Την άμεση ανταπόκριση του Δήμου Θεσσαλονίκης στις προτάσεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΤΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας) σχετικά με…

τη σύσταση επιστημονικής ομάδας με συμβουλευτικό χαρακτήρα για τις αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν στο σταθμό «Βενιζέλου» του Mετρό της πόλης, ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κατά τη διάρκεια της χτεσινής 4ης τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Γιάννης Μπουτάρης σημείωσε ότι σε προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα συζητηθεί το ζήτημα των επαγγελματιών που εθίγησαν από τις εργασίες του Μετρό και ότι δεδομένης της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας θα κατατεθούν προτάσεις για την οικονομική ελάφρυνσή τους και πρόσθεσε:

«Είναι σαφές ότι το μετρό είναι έργο της κυβέρνησης, ότι σχεδιάζεται και διοικείται από την Αθήνα και ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει καμία απολύτως τυπική ανάμειξη. Να ξεκαθαρίσω όμως ότι επειδή είναι έργο που γίνεται στη Θεσσαλονίκη, ο Δήμος διαμορφώνει άποψη και θέσεις και πρέπει να έχει τον τελικό λόγο για το τι θα γίνει. Συνεπώς για εμάς δεν τίθεται δίλλημα ή Mετρό ή αρχαία. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε και τα δύο στον ταχύτερο δυνατό χρόνο».

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος ζήτησε κατόπιν της πρότασης του Δημάρχου να υπάρξει πίστωση χρόνου ώστε να γίνει διάλογος με τους ειδικούς επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την διεπιστημονική ομάδα εργασίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος προκειμένου να υπάρξει αντικειμενική γνωμοδότηση για το θέμα. Επίσης κατέθεσε στο σώμα πρόταση για την αποκαθήλωση των μεταλλικών προστατευτικών διαχωριστικών του Μετρό Θεσσαλονίκης και την αντικατάστασή τους με άλλα πιο καλαίσθητα υλικά ώστε να αποκατασταθεί η εικόνα της πόλης και να διευκολυνθούν οι καταστηματάρχες. Επιπλέον πρότεινε να παραμείνει ανοιχτός για το κοινό ο χώρος στο σταθμό «Βενιζέλου» προκειμένου όλοι οι πολίτες να ενημερωθούν για τις αρχαιότητες που έχουν αποκαλυφθεί.

Στη συνεδρίαση προσκλήθηκαν από το Δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλο, οι φορείς της πόλης προκειμένου εκπρόσωποι τους να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση και με σκοπό να παρουσιαστούν οι θέσεις όλων των πλευρών. Μεταξύ άλλων συμμετείχαν: Αττικό Μετρό Α.Ε., Κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική, 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σωματείο Εργαζομένων Μετρό Θεσσαλονίκης, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

 

No comments yet.