Απολύσεις – καμπανάκι στο μετρό

Dec 23rd, 2010
Αγγελιοφόρος, 23.12.2010
Της Ντόνιας Κανιτσάκη
Τριάντα μία απολύσεις – σήμα κινδύνου για το μετρό έγιναν αιφνιδιαστικά χτες το πρωί, παραμονές Χριστουγέννων, από την κατασκευάστρια κοινοπραξία. Οι εργαζόμενοι ειδοποιήθηκαν την ώρα της δουλειάς τους, καθώς κλήθηκαν να σταματήσουν ό,τι έκαναν για να πάνε να υπογράψουν την απόλυσή τους!

Αλλα 15 άτομα έχασαν τη δουλειά τους την περασμένη Παρασκευή, ενώ οι φήμες για επιπλέον απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους δίνουν και παίρνουν! Αιφνιδιασμένο από την εξέλιξη είναι το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, αλλά και η «Αττικό Μετρό ΑΕ», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η κοινοπραξία επικαλείται περιορισμό έργου, καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις, τις ανασκαφές και τις μελέτες.

«Η ενέργεια του αναδόχου μάς ξάφνιασε και δε συνάδει με την ανάπτυξη των εργασιών, δεδομένου ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η κατασκευή ενός ακόμη σταθμού του μετρό, στην Ανάληψη», δηλώνει ο διευθυντής Εργων Μετρό Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κωνσταντινίδης. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η «Αττικό Μετρό ΑΕ» δεν οφείλει χρήματα στον ανάδοχο και ότι όλες οι πιστοποιήσεις που έχουν υποβληθεί έχουν εγκριθεί και έχουν ήδη πληρωθεί.

Σημειωτέον ότι εδώ και μήνες οι εργαζόμενοι στους μετροπόντικες δουλεύουν τέσσερις μέρες τη βδομάδα.

Οι απολύσεις έγιναν από τα εκτός κέντρου εργοτάξια, δηλαδή από το Πανεπιστήμιο, τον «Ευκλείδη», τη Φλέμινγκ και την Ανάληψη.

«Η ώρα ήταν περίπου 10 το πρωί. Ημουν πάνω στο μαδέρι και σοβάτιζα. Μου ζήτησαν να κατέβω και μου ανακοίνωσαν την απόλυσή μου», σημειώνει ο Αντώνης Τσιναφορνιώτης. «Ξέρεις τι είναι παραμονές Χριστουγέννων να σηκώνεσαι να πας στη δουλειά σου και, χωρίς να υποψιάζεσαι τίποτα, να σου ανακοινώνουν, εν ώρα εργασίας, απόλυση;», λέει ο Τριαντάφυλλος Τσαχουρίδης.

«Ημασταν σήμερα το πρωί 11 άτομα στη δουλειά, συν τον εργοδηγό δώδεκα. Μας φωνάζει ο εργοδηγός και μας ανακοινώνει ότι ο πρώτος που απολύεται είναι ο ίδιος και μαζί του φεύγουν άλλα επτά άτομα», περιγράφει ο Κωνσταντίνος Νεανίδης. Σύμφωνα με τους απολυμένους, στα εργοτάξια απομένουν να εργάζονται χαμηλόμισθοι αλλοδαποί.

Χαρακτηριστική του τρόπου που έγιναν οι απολύσεις είναι και η περίπτωση του φύλακα στο εργοτάξιο της Δημοκρατίας. Ο άνθρωπος, μετά από ολονυχτία, έφυγε στις 7.30 το πρωί για να πάει σπίτι του να κοιμηθεί. Λίγο μετά, του τηλεφώνησαν από την κοινοπραξία να πάει να υπογράψει την απόλυσή του…

Πάντως, μέχρι αργά χτες το απόγευμα κανείς από τους 31 δεν υπέγραψε την απόλυση, καθώς από το σωματείο τους ζητήθηκε η απορρόφησή τους στο αρχαιολογικό τμήμα.

Tags:
No comments yet.