Αρχίζουν ξανά τα αρχαιολογικά

Apr 16th, 2014

Voria.gr, 14.04.2014

Της Άννης Καρολίδου

Στο επόμενο διάστημα η απόφαση για να μεταφερθούν οι μετροπόντικες από το σταθμό «Ανάληψη» στη «Νέα Ελβετία»

Στο «θολό τοπίο» του Μετρό Θεσσαλονίκης, το έργο προχωράει εν μέσω απεργιών, προσφυγής στο ΣτΕ και διαξιφισμών μεταξύ εργολάβου – Αττικό Μετρό Α.Ε, ενώ όπως πληροφορείται η Voria.gr, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ληφθεί επιτέλους η απόφαση για αποσυναρμολόγηση και μεταφορά των TBM ( μετροπόντικες), από το  σταθμό «Ανάληψη» στη «Νέα Ελβετία».

Οι εργαζόμενοι στο τεχνικό τμήμα, που σήμερα θα άρχιζαν την εβδομάδα με νέα 24ωρη απεργία(είχαν απεργήσει την περασμένη Παρασκευή), τελικά, επειδή δεν επιδόθηκαν οι απολύσεις σε επτά χειριστές 'πασαλάδικων', ανέστειλαν την κινητοποίηση μέχρι νεωτέρας. Όμως, οι απολύσεις …βρίσκονται στο δρόμο, όπως μαθαίνουμε, αφού ο ανάδοχος από τα έξι πασαλάδικα (μηχανήματα που κάνουν πασαλοπήξεις) παροπλίζει τα τέσσερα, αν και όπως υποστηρίζεται από γνωρίζοντες, θα μπορούσε να συνεχίσει να τα λειτουργεί στο cut & cover της Πυλαίας και στο έργο της Καλαμαριάς.

Όσο λοιπόν οι εργαζόμενοι στα τεχνικά, είναι σε ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις, παρότι υπάρχει δουλειά στο φουλ σε τουλάχιστον τρία εργοτάξια, οι εργαζόμενοι στην αρχαιολογική έρευνα, μετά τις πρόσφατες προσλήψεις, αρχίζουν μέσα στο Μεγαλοβδόμαδο να δουλεύουν στα σκάμματα της «Αγίας Σοφίας» ( νότιο τμήμα) και στο «Συντριβάνι» (βόρεια είσοδος), ενώ ήδη μπήκαν στο εργοτάξιο της Πυλαίας, όπου και θα κατασκευαστεί το αμαξοστάσιο. Να σημειωθεί ότι προσλήφθηκαν 180 εργάτες για τις ανασκαφές που προστέθηκαν στα 105 άτομα που απασχολούνται από την Αρχαιολογία.

Όταν απεμπλακεί η υπόθεση με τις αρχαιότητες στο σταθμό «Βενιζέλου», θα πρέπει να ολοκληρωθεί και εκεί η αρχαιολογική έρευνα, όπως και στη βόρειο είσοδο της «Αγίας Σοφίας». Τουλάχιστον, σε ό,τι αφορά τη «Βενιζέλου», εκδικάστηκε στο ΣτΕ η προσφυγή του Δήμου Θεσσαλονίκης κατά της απόφασης του πρώην υπουργού Πολιτισμού Τζαβάρα, για την αρχαιότητες.

Όσο περιμένουμε να ξεκλειδώσει η υπόθεση με τη μεταφορά των ΤΒΜ – αίτημα που έχει υποβάλλει στην Αττικό Μετρό ο ανάδοχος, εδώ και μία διετία – θα περιμένουμε και την έκβαση της αντιπαράθεσης μεταξύ Προϊσταμένης Αρχής και Αναδόχου, αφού η κοινοπραξία, μετά την απορριπτική απάντηση που πήρε στη δήλωσή της  για διακοπή εργασιών, κατέθεσε ένσταση στην Αττικό Μετρό.

Εν τω μεταξύ και, εξαιρουμένης της πιθανότητας για νέες απεργίες στα κατασκευαστικά,  συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες στα εργοτάξια των σταθμών «Φλέμινγκ», «Ανάληψη» και «Συντριβάνι». Ειδικότερα στην «Ανάληψη», αφού παραδόθηκε το ένα ρεύμα της Δελφών στο τμήμα μεταξύ Μπότσαρη και Πέτρου Συνδίκα, υπολογίζεται ότι θα ανοίξει και το άλλο ρεύμα, προς τα δυτικά, μέσα στο καλοκαίρι, οπότε θα αποκατασταθεί η κυκλοφορία στο επίπεδο του δρόμου. Στη παρούσα φάση, στην «Ανάληψη», σκυροδετείται το επίπεδο '-2' του σταθμού και οι υπολειπόμενες εργασίες περιλαμβάνουν εκσκαφή στο '-3' και σκυροδέτηση πλάκας πυθμένα.  Στη «Φλέμινγκ» γίνονται εργασίες εκσκαφής και στο «Συντριβάνι» δουλεύουν στο επίπεδο '-2'.

Τεχνικά έργα, εκτελούνται και στους σταθμούς «Νέα Ελβετία», στο «Ν.Σ.Σταθμό», στη «Δημοκρατίας» και στο αμαξοστάσιο στη Πυλαία.

 

No comments yet.