Αρχαιολόγοι και Αττικό μετρό ενημέρωσαν το δημοτικό συμβούλιο για τα αρχαία της Βενιζέλου

Mar 5th, 2013

Seleo.gr, 05.03.2013

Τις απόψεις των αρχαιολόγων και της εταιρίας “Αττικό Μετρό” για το θέμα της μεταφοράς ή διατήρησης in situ των ευρημάτων που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη κατά τη διάρκεια των εργασιών στο σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου άκουσε το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Έγκλημα και προσβολή για την πόλη θα αποτελούσε η μεταφορά των ευρημάτων, όπως αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
Τάχθηκε υπέρ της in situ διατήρησης των αρχαίων και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα που είναι άλυτο. “Ο εργολάβος θα κάνει αυτό που του λέει το αφεντικό του. Το αφεντικό δεν είναι το υπουργείο είναι η πόλη”, σημείωσε.
Υιοθέτησε την πρόταση του πρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλου, το επιστημονικό δυναμικό του πανεπιστημίου να εξετάσει, ως ουδέτερος παρατηρητής, εάν υπάρχει τεχνική λύση για την συνύπαρξη των αρχαιοτήτων και του σταθμού του Μετρό. Την πεποίθηση ότι η μόνη πιθανή τεχνική λύση είναι η απόσπαση των ευρημάτων εξέφρασε ο γενικός γραμματέας δημοσίων έργων, Στράτος Σιμόπουλος, “Αν κατατεθεί υπεύθυνη πρόταση είμαστε έτοιμοι να την ακούσουμε. Το έργο δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Αρκετά ασελγήσαμε πάνω του, αρκετά ασελγήσαμε πάνω στην πόλη”, τόνισε.
Περαιτέρω καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου κατά 2 με 3 χρόνια και μείωση της επιβατικής κίνησης θα σημαίνει ενδεχόμενη κατάργηση του σταθμού στη Βενιζέλου, υπογράμμισε ο διευθυντής της Αττικό Μετρό, Γιώργος Κωνσταντινίδης.
Την ανάγκη να γίνει ο επισκέπτης της πόλης κομμάτι της ιστορίας με τη διατήρηση των ευρημάτων επισήμανε η προϊσταμένη 9ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Μακροπούλου. Τα ευρήματα, πρόσθεσε, θα μπορούσαν να γίνουν το στολίδι του μετρό το αξιοθέατο της πόλης το αυριανό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα ευρήματα στη Βενιζέλου είναι η “κόκκινη γραμμή” των αρχαιολόγων, τόνισε η προϊσταμένη της 16ης εφορίας αρχαιοτήτων, Πολυξένη Βελένη. “Είναι ο Παρθενώνας μας, θα σας άρεσε ο Παρθενώνας στον Ταύγετο;”, είπε.
Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, η ευρωβουλευτής και αρχαιολόγος, Χρυσούλα Παλιαδέλη, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Τάσος Κονακλίδης, εκπρόσωπος της κοινοπραξίας, των εργαζομένων στο μετρό, ο γενικός γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, καθώς και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο δήμο. Το δημοτικό συμβούλιο θα πάρει απόφαση για το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση.

 

No comments yet.