Αρχισαν ξανά οι εργασίες στο Μετρό

Aug 3rd, 2010
Καθημερινή, 03.08.2010
Της Γιωτας Mυρτσιωτη

Επειτα από εννέα μήνες παύσης, ο ένας από τους δύο μετροπόντικες της Θεσσαλονίκης άναψε τις μηχανές του κι έπιασε δουλειά σε βάθος 30 μέτρων, δίνοντας τέλος στις πολύμηνες καθυστερήσεις κατασκευής του μετρό. Ο… βαφτισμένος «Κωστίκας», που άρχισε να σκάβει από χθες κάτω από τη βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, κινείται προς το Παπάφειο ίδρυμα, όπου θα προχωρήσει υπογείως χωρίς να έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την προετοιμασία του σταθμού στην επιφάνεια. Εμπόδιο αποτελεί η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ, η οποία απαγορεύει την κοπή δεκατεσσάρων δένδρων από τον προαύλιο χώρο του ιδρύματος.

Το Παπάφειο αποτελεί ένα από τα αγκάθια των καθυστερήσεων και λίγο έλειψε να τινάξει το έργο στον αέρα. Η διοίκηση του ιδρύματος είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του μετρό, ζητώντας το πάγωμα των εργασιών στον αύλειο χώρο. Τα μέτρα απορρίφθηκαν, ωστόσο εκκρεμεί στο ΣτΕ η εκδίκαση προσφυγής του ιδρύματος με την οποία ζητεί την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων περί αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Η προσφυγή θα εκδικαστεί στις 22 Νοεμβρίου, ωστόσο η διάνοιξη της σήραγγας θα προχωρήσει χωρίς να γίνει εκσκαφή για τον σταθμό.

Οι μετροπόντικες είχαν σταματήσει, τον περασμένο Νοέμβριο ο ένας και τον Φεβρουάριο ο δεύτερος. Στο διάστημα αυτό, όπως εξηγεί ο διευθυντής του έργου κ. Γ. Κωνσταντινίδης, συντηρήθηκαν τα μηχανήματα, εγκρίθηκαν οι μελέτες επανεκκίνησής τους καθώς και οι μελέτες στατικότητας των κτιρίων του πανεπιστημίου. Από την έναρξη του έργου τον Νοέμβριο 2007 έως σήμερα, οι μετροπόντικες έχουν διανοίξει περίπου τρία χλμ. από τα 9,6 της συνολικής γραμμής του μετρό, ενώ ταυτόχρονα έχουν προχωρήσει οι εργασίες στους πέντε από τους 13 σταθμούς. Στους σταθμούς Βενιζέλου, Αγία Σοφία και Σιντριβάνι, η ταχύτητα των εργασιών εξαρτάται από τις αρχαιολογικές ανασκαφές. Αντίθετα, σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκονται τα έργα στους σταθμούς Πανεπιστήμιο, Ευκλείδης και Φλέμινγκ, ενώ εκτός από το Παπάφειο, στους σταθμούς Βούλγαρη και Νέα Ελβετία εκκρεμούν οι απαλλοτριώσεις. Μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες του έργου αποτελεί η διέλευση των μετροπόντικων στον σταθμό Ανάληψη. Η απόσταση ανάμεσα στις δύο σήραγγες είναι μικρή και υπάρχει ενδεχόμενο, από τις πιέσεις που ασκεί ο ένας, να καταστρέψει τη σήραγγα του δεύτερου. Μεγάλο εμπόδιο επίσης αποτελούν η αποκάλυψη μιας τρίκλιτης βασιλικής στο Σιντριβάνι και πλήθος ευρημάτων στον σταθμό Αγία Σοφία.

Tags:
No comments yet.