Ασφυκτιούν λόγω έργων μετρό

Nov 25th, 2009
Αγγελιοφόρος, 25.11.09

Της Ντόνιας Κανιτσάκη

Αρχισε, όπου αυτό είναι δυνατό, η αντικατάσταση των λαμαρινών γύρω από τα εργοτάξια με πλέγματα

Στον… ασφυκτικό κλοιό του μετρό δηλώνουν ότι βρίσκονται οι έμποροι και οι επαγγελματίες, σε όλο το μήκος όπου εκτελούνται σήμερα έργα, από το Βαρδάρι μέχρι τη Δελφών, και υψώνουν κραυγή αγωνίας για το μέλλον τους.

Τρία χρόνια μετά από την έναρξη των έργων του μετρό, οι επιχειρήσεις που βρίσκονται γύρω από τα εργοτάξια κρατιούνται… με νύχια και με δόντια.

Για τα προβλήματά τους οι επαγγελματίες ενημέρωσαν τον υφυπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Μαγκριώτη, σε συνεδρίαση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

«Δεν αντέχουμε άλλο. Ενδεχομένως δε θα προλάβουμε τις γιορτές και, αναγκαστικά, θα μπει λουκέτο στα μαγαζιά μας», ήταν η μόνιμη επωδός των καταστηματαρχών προς τον υφυπουργό, τον οποίο καλούν μετ’ επιτάσεως να πάρει άμεσα μέτρα για να τους ανακουφίσει από τα έργα.

Την αγωνία για την κατάσταση, η οποία επιδεινώνεται διαρκώς, εκφράζει και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μιχάλης Ζορπίδης. «Η καθυστέρηση είναι πολύ μεγάλη. Σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι όλες οι αποφάσεις για το έργο λαμβάνονται στην Αθήνα, ενώ το μετρό μπλέκει και στα… γρανάζια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου», δηλώνει ο κ. Ζορπίδης.

Τρία μέτρα

Σε τρία μέτρα για την ανακούφιση των… πληγέντων από τα έργα του μετρό προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο, όπως δηλώνει ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης.

«Θα μεταφέρουμε την ευθύνη διοίκησης και εποπτείας του μετρό στη Θεσσαλονίκη, ώστε να πάψουν οι καθυστερήσεις και η πλημμελής διοίκηση του έργου από τις κεντρικές υπηρεσίες της “Αττικό Μετρό” στην Αθήνα», υπογραμμίζει ο υφυπουργός στον «Α».

Ο ίδιος, όπως άλλωστε ανακοίνωσε στη συνεδρίαση του Επιμελητηρίου, επισημαίνει ότι μετά από τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Πολιτισμού που εξασφαλίστηκε, πρόκειται να ιδρυθεί στη Θεσσαλονίκη παράρτημα του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Το παράρτημα του ΚΑΣ θα μπορεί να εξετάζει με ταχείς ρυθμούς τα ζητήματα που προκύπτουν με τα ευρήματα που φέρνουν στο φως οι εργασίες του μετρό.

Το τρίτο μέτρο για το οποίο, όμως, όπως διευκρινίζει ο κ. Μαγκριώτης θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις με τις αρμόδιες Εφορείες αρχαιοτήτων, είναι να διπλασιαστούν οι βάρδιες εργασίας των αρχαιολόγων και του εργατικού δυναμικού που συμμετέχουν στις ανασκαφές.

Εξάλλου, άμεσα πρόκειται να ληφθούν και άλλα, μικρότερης εμβέλειας μέτρα. Ετσι, άρχισε η αντικατάσταση, όπου αυτό είναι δυνατό, των λαμαρινών που βρίσκονται γύρω από τα εργοτάξια από πλέγματα.

Tags:
No comments yet.