Βελτίωση των υποδομών με 8 δισ. ευρώ

Sep 7th, 2010
Express.gr, 07.09.2010
TO νέο στρατηγικό σχέδιο για τον συγκοινωνιακό χάρτη της Θεσσαλονίκης, συνολικού προϋπολογισμού 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας. Το σχέδιο έχει χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2020 και περιλαμβάνει την επέκταση του μετρό, τη δημιουργία γραμμών του τραμ και του προαστιακού, την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών και τις αλλαγές στον εσωτερικό οδικό δακτύλιο. Oπως αποσαφήνισε στην ομιλία του ο Δ. Ρέππας: «Ο διάλογος με τους φορείς θα διαρκέσει έως το τέλος του χρόνου ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η υλοποίηση. Το νέο δεκαετές σχέδιο θα αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω μελέτης και εξειδίκευσης, ενώ παράλληλα θα υποβοηθήσει την υλοποίηση των λεγόμενων “ώριμων” έργων, ώστε να αξιοποιηθούν κονδύλια που είναι άμεσα διαθέσιμα από το ΕΣΠΑ».

Το νέο σχέδιο βασίζεται σε τρεις άξονες: στην εκπόνηση συναινετικού σχεδίου αναφοράς, στη διαμόρφωση οργανωτικής και διοικητικής δομής και στον προγραμματισμό της χρηματοδότησης.

Τα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν άμεσα, σε ορίζοντα τετραετίας, με πλήρως διασφαλισμένους πόρους συνολικού προϋπολογισμού 537 εκ. ευρώ είναι:

Η αναβάθμιση των κόμβων της Δυτικής Εσωτερικής Περιφερειακής από Κ16 έως Κ5. Ο κόμβος Κ16 ήδη έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ και θα δημοπρατηθεί εντός του 2011.

Οι υπόλοιπες επεμβάσεις συνίστανται στην ανάγκη ανισοπεδοποίησης των κύριων κινήσεων των έξι βασικών κόμβων του δυτικού τμήματος της Εσωτερικής Περιφερειακής με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ.

Η αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής από Κ5 έως Κ12 (κόμβος με την Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Μουδανιών) και σύνδεσή της με το αεροδρόμιο. Το συνολικό κόστος εκτιμάται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ. Η κατασκευή μπορεί να ξεκινήσει εντός του 2011 και να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2013.

Η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός του αερολιμένα Θεσσαλονίκης “Μακεδονία”. Το έργο έχει συμβατικό προϋπολογισμό 137 εκ. ευρώ και εγκρίθηκε παράταση της συνολικής προθεσμίας περαίωσης των εργασιών έως 31.12.2012.

Επίσης, σε ορίζοντα τετραετίας τίθενται και η κατασκευή της βασικής γραμμής του μετρό της Θεσσαλονίκης και η υλοποίηση της επέκτασής της αφενός προς Καλαμαριά και αεροδρόμιο και αφετέρου προς τις δυτικές συνοικίες. Βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η εκπόνηση προωθημένης προμελέτης των σταθμών, των σηράγγων και των φρεάτων, που καλύπτει συγκοινωνιακά, στατικά, αρχιτεκτονικά, ηλεκτρομηχανολογικά, σιδηροδρομικά και λειτουργικά θέματα. Οι μελέτες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2010. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία προεπιλογής αναδόχου για τα έργα πολιτικού μηχανικού και τα βασικά ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα.

Oσον αφορά το Εμπορευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Το στρατόπεδο Γκόνου προσφέρεται για αυτό το σκοπό, με στόχο μέχρι το τέλος του 2010 να έχει προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός.

 Για τη χρηματοδότηση των μελετών και των έργων θα αξιοποιηθούν οι διατιθέμενοι πόροι τόσο των τομεακών προγραμμάτων του Yπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, όσο και του ΠΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, θα εξαντληθούν τα περιθώρια του ΠΔΕ, οι δυνατότητες των ΣΔΙΤ, των συμβάσεων παραχώρησης, ενώ προβλέπεται και δανεισμός από την ΕΤΕ.

Tags:
No comments yet.