Δήμος Θεσσαλονίκης εναντίον ΑΠΘ και ΤΕΕ

Apr 11th, 2013

Αγγελιοφόρος, 08.04.2013

Ενοχλημένη εμφανίζεται με ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή Θεσσαλονίκης από τη στάση του ΑΠΘ και του ΤΕΕ και από την καθυστέρησή τους να ορίσουν εκπροσώπους τους στην ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που συστήνεται από το δήμο για το θέμα των αρχαιοτήτων στο σταθμό μετρό της Βενιζέλου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, «με ομόφωνη απόφαση δημοτικού συμβουλίου η δημοτική αρχή από 11/03/2012 ζήτησε τη σύσταση ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, με εκπροσώπους από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, και την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. Επιπλέον, ο δήμαρχος έχει στείλει στους παραπάνω φορείς επιστολή στις 27 Μαρτίου 2013 με την οποία τους ζητείται να ορίσουν τους εκπροσώπους τους, κάτι που ακόμα δεν έχουν πράξει, ώστε επιτέλους η επιτροπή να συσταθεί και να λειτουργήσει. Όσο το συντομότερο συσταθεί η επιτροπή, τόσο πιο σύντομα η δημοτική αρχή θα μπορέσει να πάρει θέση και να καταθέσει τις προτάσεις της, οι οποίες θα προκύψουν από την συνεδρίαση της επιτροπής αυτής, στον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστα Τζαβάρα. Οι επιμέρους ανακοινώσεις των παραπάνω φορέων διαιωνίζουν τη συζήτηση και καθυστερούν τη διαδικασία που έχει συμφωνηθεί και η οποία θα συμβάλει στην κατεύθυνση της εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης».

 

Ο Χρ. Μάτης

«Δεν χρειαζόμαστε άλλες επιτροπές. Το θέμα να αναπεμφθεί στο ΚΑΣ αμέσως», τονίζει με ανακοίνωσή του ο Χρήστος Μάτης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενεργοί Πολίτες Οικολογία στην Πράξη». «Το θέμα των αρχαιοτήτων στη Βενιζέλου πρέπει να αναπεμφθεί από τον αρμόδιο υπουργό στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στη σχετική συνεδρίαση του οποίου πρέπει να κληθούν να παρέμβουν τόσο το ΑΠΘ όσο και το ΤΕΕ, αλλά και το ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και η ανάδοχος εταιρεία, η οποία έχει την πλήρη ευθύνη της κατασκευής του έργου, καθώς της έχει ανατεθεί με τη μέθοδο “μελέτη – κατασκευή”. Δεν χρειαζόμαστε άλλες επιτροπές! Η δημοτική αρχή, αντί να κλαίει για το απωλεσθέν κύρος της, πρέπει να καταστήσει σαφές κατά πόσο αποδέχεται την απομάκρυνση των ευρημάτων από το σταθμό, εάν πρόκειται να εκτίθενται στο πρώην 424 και όχι στο στρατόπεδο Παύλου Μελά», προσθέτει ο κ. Μάτης.

No comments yet.