Δήμος: Προσφεύγει στο ΣτΕ για τα αρχαία στον σταθμό της Βενιζέλου

May 22nd, 2013

Μακεδονία, 22.05.2013

Της Βαρβάρας Ζούκα

Σε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχεδιάζει να προχωρήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης για την υπόθεση των αρχαιοτήτων που ανακαλύφθηκαν στον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό στην περιοχή της Βενιζέλου.

Την προετοιμασία της προσφυγής ανέθεσε στο νομικό επιτελείο του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος εξέφρασε ανοικτά τη δυσπιστία του απέναντι στις προθέσεις της πολιτείας σχετικά με το αίτημα των φορέων της πόλης για τη διατήρηση του μεγαλύτερου δυνατού μέρους των αρχαιοτήτων στον φυσικό τους χώρο.
«Δεν έχω απολύτως καμία εμπιστοσύνη στη διοίκηση και κυρίως στην πολιτική διοίκηση», ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ο Γιάννης Μπουτάρης, σημειώνοντας με νόημα ότι «κι ο άγιος φοβέρα θέλει». Με την προσφυγή, που προειδοποιεί ότι θα καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο δήμος Θεσσαλονίκης επιδιώκει να μπλοκάρει την απόφαση που έλαβε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο περί απομάκρυνσης των αρχαιολογικών ευρημάτων και έκθεσή τους σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά».

ΑΝΑΠΟΜΠΗ ΣΤΟ ΚΑΣ
Ο Γιάννης Μπουτάρης επιμένει στην ανάγκη αναπομπής της υπόθεσης στο ΚΑΣ, με αίτημα να αλλάξει η αρχική απόφασή του, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη διατήρηση των αρχαιοτήτων στην περιοχή της Βενιζέλου και για τη συνύπαρξή τους με τον σταθμό του μετρό.
Εξάλλου, τη διατήρηση του 85% – 90% των αρχαίων στον χώρο όπου αυτά ανακαλύφθηκαν προβλέπει και η επικρατέστερη πρόταση, στην οποία κατέληξε η επιτροπή που συγκροτήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του δήμου Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή επιστημόνων του ΑΠΘ και του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ.
Οι τέσσερις προτάσεις, τις οποίες διατύπωσαν οι ομάδες των επιστημόνων, απεστάλησαν από πλευράς δήμου κατά αξιολογική σειρά στην Αθήνα, ώστε η υπόθεση που αφορά τα αρχαία της Βενιζέλου να αναπεμφθεί στο ΚΑΣ από τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για θέματα Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα.
«Κανένα από τα τέσσερα σενάρια δεν υπερβαίνει σε κόστος τα πέντε εκατομμύρια ευρώ. Αυτό το ποσό είναι ελάχιστο, εάν αναλογιστεί κανείς τα οφέλη που θα προκύψουν από την παραμονή των αρχαιοτήτων ή εάν υπάρξει σύγκριση με το συνολικό κόστος κατασκευής του μετρό, που αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ», επισήμανε ο κ. Μπουτάρης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης «κυνηγάει» το θέμα από όλες τις πλευρές, στην προσπάθειά του να προκαλέσει νέα απόφαση του ΚΑΣ, η οποία σε κάθε περίπτωση θα προβλέπει επανατοποθέτηση των αρχαίων στη Βενιζέλου.
Σύμφωνα με τη λύση που προκρίθηκε από την ειδική επιτροπή που συστάθηκε με πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης, στον χώρο της Βενιζέλου θα διατηρηθεί το 85% – 90% των αρχαιολογικών ευρημάτων, ενώ το υπόλοιπο 10% – 15% θα εκτεθεί σε ειδικούς χώρους είτε σε άλλα σημεία του σταθμού είτε σε μουσεία της πόλης. Η πρόταση αυτή, όπως και όλες οι εναλλακτικές, προϋποθέτει την προσωρινή απόσπαση των ευρημάτων, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής του σταθμού του μετρό, και εν συνεχεία την επανατοποθέτησή τους στον χώρο όπου αυτά αναβρέθηκαν.

No comments yet.