Δίκτυο τραμ για περιοχές όπου δεν πάει το μετρό

Mar 1st, 2011
Έθνος, 01.03.2011
Την ανάπτυξη δικτύου τραμ σε μητροπολιτικό επίπεδο για τις περιοχές της Θεσσαλονίκης που δεν εξυπηρετούνται από το μετρό περιλαμβάνει το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο, βασικές αρχές του οποίου παρουσίασε χθες ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ν. Σηφουνάκης σε βουλευτές και δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας.

Το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης ξεπερνά τα όρια του πολεοδομικού συγκροτήματος και περιλαμβάνει την ύπαιθρο του νομού και μεγάλο μέρος των γειτονικών νομών. Για τα σημαντικότερα από τα αστικά κέντρα των περιοχών αυτών προβλέπεται η σύνδεσή τους με τη Θεσσαλονίκη με προαστιακό σιδηρόδρομο.

Το Σχέδιο ενθαρρύνει εναλλακτικούς και ήπιους τρόπους μετακίνησης (πεζή, ποδήλατο), ενώ προβλέπει εκτεταμένο δίκτυο λεωφορειοδρόμων. Ακόμη, προβλέπει εξωτερικό περιφερειακό δακτύλιο, αναβάθμιση εσωτερικής περιφερειακής οδού, δημιουργία μεγάλων πάρκινγκ περιμετρικά του κέντρου και δίπλα στους τερματικούς σταθμούς του μετρό, καθώς και κέντρα μετεπιβίβασης μεταξύ των μέσων μεταφοράς. Το νέο Ρυθμιστικό βάζει φρένο στην αυθαίρετη δόμηση και την αλόγιστη επέκταση οικισμών, ενώ οριστικοποιεί τις χρήσεις γης και τις αναπτυξιακές προοπτικές της κάθε περιοχής.

«Βάζει όρους και κανόνες δόμησης. Είναι ένας μπούσουλας ανάπτυξης στην περιοχή επιρροής της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης» ανέφερε ο κ. Σηφουνάκης. Με βάση τις προβλέψεις του Ρυθμιστικού για το 2022 ο πληθυσμός θα φτάσει τους 1,6 εκατ. κατοίκους, από τους οποίους 1,2 εκατ. στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και 400.000 στις νέες περιοχές που περιλήφθηκαν στο νέο Ρυθμιστικό.

«Είναι ανάγκη να υπάρξει φειδωλή έγκριση μεγάλων επεκτάσεων στα ΓΠΣ και να ενισχυθεί η συμπαγής πόλη» τόνισε ο υφυπουργός και σημείωσε πως η κάλυψη των οικιστικών αναγκών πρέπει να υπακούει στον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης και στην προστασία φυσικού περιβάλλοντος και πολιτιστικής κληρονομιάς από την άναρχη δόμηση.

Αναλυτική, ανοιχτή παρουσίαση του νέου Ρυθμιστικού προγραμματίζεται για τις 21 Μαρτίου, παρουσία και της υπουργού ΠΕΚΑ Τίνας Μπιρμπίλη.

Tags:
No comments yet.