“Δεν θα καταστρέψουμε το μετρό για να κρατήσουμε τα αρχαία”

Feb 12th, 2013

Thestival.gr, 12.02.2013

«Ταφόπλακα» για το μετρό Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε την κατάργηση του σταθμού Βενιζέλου λόγω των αρχαιοτήτων που…

βρέθηκαν στο σημείο, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος. Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε για το θέμα στα γραφεία της Αττικό Μετρό, ο κ. Σιμόπουλος σημείωσε ότι «παραλάβαμε ένα έργο ημιθανές και προσπαθήσαμε να το βάλουμε σε μια τροχιά. Το εμπόδιο αυτό που προέκυψε μπορεί να αποδειχθεί ταφόπλακα για το έργο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Χρήστος Τσίτουρας, εμφανίστηκε λάβρος εναντίον των αρχαιολόγων και όσων εκφράζουν άποψη για το θέμα χωρίς να γνωρίζουν τι συνεπάγεται ο επανασχεδιασμός του έργου. Οι επιπτώσεις της κατάργησης του σταθμού Βενιζέλου θα είναι καταστροφικές. Πρόκειται για ένα βασικό σταθμό, η κατάργηση του οποίου απαιτεί τροποποίηση ήδη κατασκευασμένων τμημάτων του έργου, αύξηση του κόστους κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, καθυστέρηση του έργου κατά τουλάχιστον 2-3 χρόνια, ενώ κάνει ορατό και τον κίνδυνο να καταγγελθεί η σύμβαση και να ακυρωθεί το έργο».

Ο κ. Τσίτουρας σημείωσε ότι ο μόνος τρόπος για να εκτεθούν οι αρχαιότητες στο σταθμό Βενιζέλου είναι να εκτεθούν τα ευρήματα μετά το τέλος της κατασκευής , με τζάμι στο χώρο των δύο αποβάθρων του Σταθμού. «Αυτό θα έχει ένα κόστος , ωστόσο κρίνουμε ότι αξίζει τον κόπο και είναι εφικτό», σημείωσε ο πρόεδρος της Αττικό μετρό.

Παρών στη συνέντευξη τύπου ήταν και ο γνωστός αρχαιολόγος, Μιχάλης Τιβέριος, ο οποίος τόνισε: «Πολλές φορές αποφασίζουμε με βάση την καρδιά μας και όχι με βάση το μυαλό. Ο μόνος τρόπος για να αναδειχθούν οι αρχαιότητες είναι να μεταφερθούν αλλού».

Να σημειωθεί ότι οι υπεύθυνοι της Αττικό Μετρό ξεκαθάρισαν ότι η απόφαση του ΚΑΣ κάνει λόγο για μεταφορά των αρχαιοτήτων στο στρατόπεδο Παύλου Μελά ή αλλού. Οπότε η απόφαση για το πρώην στρατόπεδο δεν είναι ειλημμένη και έτσι τα αρχαία μπορούν να παραμείνουν σε κάποιον άλλο χώρο εντός των ορίων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

 

No comments yet.