Δεν μεταφέρεται ο «Παρθενώνας» της Θεσσαλονίκης, λένε οι αρχαιολόγοι

Mar 4th, 2013

Voria.gr, 04.03.2013

Πώς θα σας φαινόταν αν μεταφέραμε τον Παρθενώνα στον Ταΰγετο, διερωτάται η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου. Να γνωμοδοτήσει επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ, λέει ο πρύτανης

Τα αρχαία που βρέθηκαν στον σταθμό «Βενιζέλου» του μετρό πρέπει να παραμείνουν στο σημείο που εντοπίστηκαν και να συνυπάρξουν με το έργο, τόνισε η προϊσταμένη της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Δέσποινα Μακροπούλου.

Όπως είπε, μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης για τα αρχαία, «πιστεύουμε στη συνύπαρξη των αρχαιοτήτων με το μετρό. Θα είναι το διαμάντι του έργου, πόλος έλξης τουριστών και κάτι μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά».

Η κα Μακροπούλου σημείωσε πως γενικώς είναι θεμιτή η μεταφορά των αρχαιοτήτων, ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν εξασφαλίζεται η σωστή επανατοποθέτησή τους, ενώ συμπλήρωσε πως δεν έχει εξαντληθεί η δυνατότητα εξεύρεσης τεχνικής λύσης για τη διατήρησή τους στον χώρο του εργοταξίου.

Από την πλευρά της η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου, Πολυξένη Βελένη, τόνισε πως τα αρχαία που βρέθηκαν είναι ο Παρθενώνας της Θεσσαλονίκης. «Πώς θα σας φαινόταν αν μεταφέραμε τον Παρθενώνα στον Ταΰγετο;», σημείωσε χαρακτηριστικά, χαρακτηρίζοντας τις αρχαιότητες ως την Πομπηία των βυζαντινών χρόνων.

Η εκπρόσωπος του συλλόγου αρχαιολόγων τόνισε πως «εάν μεταφερθούν τα αρχαία θα έρθει η ώρα, μετά από χρόνια, που η Θεσσαλονίκη θα πει mea culpa και θα ζητήσει να επιστραφούν στον φυσικό τους χώρο».

Να γνωμοδοτήσει ειδικά επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ για τυχόν  εναλλακτικές λύσεις που θα διατηρήσουν τις αρχαιότητες, χωρίς να καθυστερήσει το έργο, ζήτησε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Γιάννης Μυλόπουλος. «Δεν θα πρέπει να τίθενται ψευτοδιλήμμα, όπως "μετρό ή αρχαία". Επισκεφθήκαμε σήμερα τον σταθμό Βενιζέλου και μείναμε εντυπωσιασμένοι. Δεν πρόκεται για κάτι αποσπασματικό, αλλά για ένα ολοκληρωμένο αρχαιολογικό εύρημα», είπε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Τάσος Κονακλίδης είπε ότι ειδική επιστημονική ομάδα του επιμελητηρίου θα αποφανθεί για τυχόν τεχνικές λύσεις που θα μπορούσαν να βρεθούν, σπεύδοντας να προσθέσει πάντως ότι, με τα στοιχεία που έχει υπόψη του ο ίδιος μέχρι σήμερα, παραμονή των αρχαιοτήτων θα σημαίνει τεράστιο κόστος σε χρόνο και χρήμα για το έργο του μετρό.

Μη εφικτή χαρακτήρισαν την παραμονή των αρχαιοτήτων στον σταθμό της Βενιζέλου, ο διευθυντής της Μετρό Θεσσαλονίκης Γ.Κωνσταντινίδης και ο προϊστάμενος τεχνικών έργων της Αττικό Μετρό Γ. Λεωτσάκος, καθώς, όπως είπαν, δεν υπάρχει τεχνική λύση διατήρησής τους που να μην ακυρώνει στην πραγματικότητα το έργο.

Μιλώντας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο μετρό, Χάρης Κυπριανίδης, τόνισε ότι «είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που απασχολεί τη δημόσια συζήτηση το θέμα των αρχαιοτήτων, αλλά αναρωτιέμαι γιατί έξι χρόνια τώρα δεν ασχολήθηκε κανείς με τα αρχαιολογικά ευρήματα στην Αγίας Σοφίας και την παλαιοχριστιανική βασιλική εκκλησία στο Συντριβάνι».

 

No comments yet.