Δεν πέρασαν τα ασφαλιστικά του Ανθιμου

May 28th, 2010
Ελευθεροτυπία, 28.05.2010
Του Σάκη Αποστολάκη
Συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες κατασκευής του σταθμού του μετρό Θεσσαλονίκης στο Παπάφειο Ιδρυμα. Ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Σμυρνής, απέρριψε χθες αίτηση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου, που με την ιδιότητα του προέδρου του Ιδρύματος ζητούσε την έκδοση προσωρινής διαταγής που να απαγορεύει την είσοδο στα συνεργεία της «Αττικό Μετρό», τα οποία θέλησαν να ξεκινήσουν τις εργασίες για την εγκατάσταση του εργοταξίου.

Ο μητροπολίτης Ανθιμος κατέθεσε επίσης αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που να απαγορεύει στην «Αττικό Μετρό» την είσοδο στον χώρο και την προσωπική κράτηση του προέδρου της «Αττικό Μετρό» για 12 μήνες και την επιβολή χρηματικής ποινής 10 εκατ. ευρώ, σε περίπτωση που εργάτες της εταιρείας έμπαιναν στον χώρο για να ξεκινήσουν την κατασκευή του σταθμού.

Στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ο μητροπολίτης Ανθιμος ζητά να μη γίνουν καθόλου εργασίες στον χώρο, μέχρι να συζητηθεί η προσφυγή που κατέθεσε στο ΣτΕ τον περασμένο Απρίλιο, με την οποία ζητά να κηρυχτούν παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες παραχωρείται ο χώρος στο Δημόσιο.

Ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης απέρριψε την έκδοση προσωρινής διαταγής μέχρι τη συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, που προσδιορίστηκε να γίνει στις 7 Ιουνίου.

Τα συνεργεία της «Αττικό Μετρό» βρήκαν χθες κλειστή την είσοδο του εργοταξίου. Ενα αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες είχε τοποθετηθεί από πιο νωρίς μπροστά στην είσοδο του εργοταξίου, ώστε να εμποδίσει να συνεργεία και τα μηχανήματα να εισέλθουν στον χώρο των 900 τ.μ., όπου πρόκειται να γίνει ο σταθμός του μετρό, ο οποίος αναμένεται να εξυπηρετήσει 35.000 κατοίκους της περιοχής.

Μαύρες σημαίες κυμάτιζαν στα κάγκελα του ιδρύματος περιμετρικά, ενώ είχαν τοποθετηθεί και πανό, με συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια από το Παπάφειο, ανήκει στα ορφανά της Ελλάδας», «Το σπίτι μας το παίρνετε, την ψυχή μας ποτέ», «Ο Θεός συγχωρεί, οι Παπαφιώτες ποτέ», «Τι ψυχή θα παραδώσετε μωρέ;», «Μας χτύπησε η μοίρα, χτυπάτε κι εσείς, αντέχουμε…».

Η Αστυνομία

Εκπρόσωποι του ιδρύματος, αλλά και του συλλόγου αποφοίτων του «Παπάφειου» εμπόδισαν και πάλι την έναρξη των εργασιών, ενώ στην περιοχή έφτασε για ακόμη μία φορά η Αστυνομία. Οι απόφοιτοι του «Παπάφειου» δήλωναν ότι προάσπιζαν τα συμφέροντα των ορφανών παιδιών του ιδρύματος, αλλά, όπως διαπιστώθηκε από τις εξελίξεις, προσπαθούσαν να καθυστερήσουν την έναρξη των εργασιών, μέχρι να κατατεθεί στον εισαγγελέα η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που είχαν ήδη προετοιμάσει από την προηγούμενη μέρα.

Από πλευράς «Αττικό Μετρό» δηλώνεται ότι από τη στιγμή που ο χώρος ανήκει στο Δημόσιο, η εταιρεία έχει το ελεύθερο να εισέλθει και να προχωρήσει στην εγκατάσταση του εργοταξίου για την κατασκευή του σταθμού.

Παρ’ όλα αυτά, οι απόφοιτοι του Παπάφειου Ιδρύματος δήλωναν ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να σεβαστούν την εντολή του εισαγγελέα. *

Tags:
No comments yet.