«Δεν υπάρχει άλλη λύση για τη Μέση Οδό»

Feb 13th, 2013

Καθημερινή, 13.02.2013

«Μέση οδός για τη μνημειακή σύνθεση της Μέσης οδού ή Λεωφόρου, δεν υπάρχει πλην της μεταφοράς της, όπως αποφάσισε ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Οποιαδήποτε άλλη λύση είναι τεχνικά αδύνατη και θα έβαζε λουκέτο στο Μετρό της πόλης. Τα αρχαία δεν μπορούν να διατηρηθούν στο σύνολό τους στο σημείο όπου αποκαλύφθηκαν, ούτε ο σταθμός «Βενιζέλου» μπορεί να καταργηθεί.

Αυτό θα σημάνει επανασχεδιασμό και τροποποίηση των δύο παρακείμενων σταθμών («Αγίας Σοφίας» και «Δημοκρατίας»), κόστους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον από εθνικούς και όχι ευρωπαϊκούς πόρους, καθυστέρηση μιας ακόμη τριετίας, μείωση εξυπηρέτησης 67.000 επιβατών ημερησίως και, στη χειρότερη περίπτωση, καταγγελία της σύμβασης, αποχώρηση των εταιρειών της αναδόχου Κ/Ξ και οριστική διακοπή του έργου».

Η διοίκηση της Αττικό Μετρό δεν άφησε χθες κανένα περιθώριο κατασκευής πλάκας δαπέδου κάτω από τον καλοδιατηρημένο πλακόστρωτο αρχαίο δρόμο (decumanus των Ρωμαίων) μήκους 76μ. που αποκάλυψαν οι ανασκαφές του μετρό, 6 μ. κάτω από τη σύγχρονη Εγνατία. Η τροποποίηση είναι παντελώς ανέφικτη, λόγω μη ύπαρξης χώρου για φρέαρ πρόσβασης, διευκρίνισε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Χρήστος Τσίτουρας, απαντώντας με τεχνικές λεπτομέρειες, σε όσους «λαϊκίζουν και παραπληροφορούν» όπως είπε περί της εγκληματικής αποκόλλησης και μεταφοράς του μνημειακού συνόλου από τον τόπο του ευρήματος.

Επανέλαβε τη δέσμευση της Αττικό Μετρό για την ανάδειξη των ευρημάτων σε 13 σταθμούς-μουσεία, ενώ στον σταθμό «Βενιζέλου» μεγάλα τμήματα των αρχαιοτήτων θα διατηρηθούν σε γυάλινα δάπεδα στο επίπεδο της αποβάθρας. Τα κονδύλια που έχουν δαπανηθεί για τα αρχαιολογικά στο μετρό Θεσσαλονίκης είναι περίπου το 10% (90 εκατ.) του προϋπολογισμού του έργου όταν αντίστοιχα των Αθηνών ήταν 2,5% του προϋπολογισμού.

Το στρατόπεδο Παύλου Μελά -σύμφωνα με την πρόταση- δεν αποτελεί δέσμευση, αρκεί, όπως υπογράμμισε, ο δήμος να υποδείξει έγκαιρα τον κατάλληλο χώρο για την έγκαιρη μεταφορά και επανατοποθέτηση του αρχαίου δρόμου που θα αναδείξει ένα κομμάτι της Ιστορίας.

No comments yet.