Δημοτικά τέλη: Χάνουν την απαλλαγή οι μετρόπληκτοι καταστηματάρχες

May 17th, 2013

Μακεδονία, 17.05.2013

Της Βαρβάρας Ζούκα

Με προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια σκοπεύει να απαντήσει η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη στην επίμονη άρνηση της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης να κάνει αποδεκτή την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης σχετικά με την πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών για τους καταστηματάρχες που πλήττονται από τα έργα κατασκευής του μετρό.

Η συγκεκριμένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία ελήφθη υπό το σκεπτικό ότι οι λεγόμενοι «μετρόπληκτοι» καταστηματάρχες θα πρέπει να ανακουφιστούν ιδιαίτερα στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, στην πραγματικότητα καταργείται μετά την ακυρωτική απόφαση που έλαβε η αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης.
«Η ίδια αποκεντρωμένη διοίκηση πέρυσι είχε δεχθεί την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που προέβλεπε μειώσεις στα δημοτικά τέλη της τάξης του 75% για τους καταστηματάρχες που πλήττονται από τα έργα κατασκευής του μετρό. Ως δημοτική αρχή, για τη φετινή χρονιά επιθυμούσαμε να προσφέρουμε πλήρη απαλλαγή για τη συγκεκριμένη κατηγορία καταστηματαρχών, αλλά τελικά δεν μας επιτρέπεται να προχωρήσουμε σε μείωση ούτε κατά 1%», σχολίασε εμφανώς ενοχλημένος ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης, αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Θανάσης Καρούντζος απέρριψε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τους μετρόπληκτους, σημειώνοντας ότι με αυτή «απαλλάσσονται αναιτιολόγητα τα ισόγεια καταστήματα και οι επαγγελματικές στέγες που δραστηριοποιούνται σε ορόφους και πλήττονται από τις εργασίες του μετρό κατά παρέκκλιση διατάξεων, που επιβάλλουν η διαφοροποίηση των τελών να στηρίζεται αποκλειστικά στην έκταση των παρεχόμενων υπηρεσιών καθαριότητας και όχι σε άλλου είδους κριτήρια, όπως είναι π.χ. η οικονομική κατάσταση του υπόχρεου ή ο όροφος του διαμερίσματος».
Σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα, η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης προσέφυγε κατά της συγκεκριμένης απορριπτικής απόφασης ενώπιον της επιτροπής του άρθρου 152, χωρίς ωστόσο να επιτύχει τη δικαίωσή της. Μπροστά στους σκοπέλους που παρουσιάστηκαν, η οικονομική επιτροπή υποχρεώθηκε να εκδώσει νέα απόφαση σχετικά με τα δημοτικά τέλη για το τρέχον έτος, καταργώντας την πρόβλεψη για απαλλαγή των «μετρόπληκτων». Την απόφαση αυτή θα κληθεί να επικυρώσει στην επόμενη τακτική συνεδρίασή του και το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να εκτιμάται ότι θα ασκήσουν σκληρή κριτική στη δημοτική αρχή για τους χειρισμούς της στο θέμα.

Με αναδρομική ισχύ
Οι καταστηματάρχες που πλήττονται από τα έργα κατασκευής του μετρό μέχρι σήμερα δεν έχουν καταβάλει δημοτικά τέλη στον δήμο Θεσσαλονίκης για την τρέχουσα χρονιά, σύμφωνα με την απόφαση που είχε λάβει το δημοτικό συμβούλιο για την πλήρη απαλλαγή τους ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο. Τώρα, όμως, που η συγκεκριμένη απόφαση πρόκειται να τροποποιηθεί, οι μετρόπληκτοι θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά τα δημοτικά τέλη και για το πρώτο πεντάμηνο του χρόνου.
Οι εξελίξεις στην υπόθεση αυτή προκάλεσαν την οργίλη αντίδραση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος έθεσε το ζήτημα σε πρόσφατη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής. Στη συνεδρίαση αυτή αποφασίστηκε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια αντίδρασης απέναντι στην απορριπτική απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, καθώς θεωρήθηκε αδιανόητο να μην επιτρέπεται σε ένα κορυφαίο όργανο, όπως το δημοτικό συμβούλιο του δεύτερου μεγαλύτερου δήμου της χώρας, να χαράσσει πολιτική.

Ο Χρ. Μάτης
«Ο δήμος Θεσσαλονίκης αποτελεί το βασίλειο της προχειρότητας και της ανικανότητας», σχολίασε από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη» Χρήστος Μάτης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η κατάργηση της απαλλαγής των «μετρόπληκτων» από τα δημοτικά τέλη, την οποία εισηγείται η διοίκηση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, είναι μια ηθικά απαράδεκτη ενέργεια.
«Το γεγονός ότι η αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης δεν έκρινε ως σύννομη τη ρύθμιση δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να οδηγήσει στην απαλοιφή της. Αντίθετα, πρέπει να συμπεριληφθεί και στη νέα απόφαση για τα δημοτικά τέλη, την οποία θα λάβει το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης στην επόμενη συνεδρίαση του, για να υπάρξει η δυνατότητα άσκησης προσφυγής κατά της απόρριψής της», υποστήριξε ο κ. Μάτης.

 

No comments yet.