Διαβεβαιώσεις για συνέχιση του έργου

Feb 2nd, 2010
Ριζοσπάστης, 02.02.2010

Εξασφάλιση της χρηματοδότησης για τη συνέχιση του έργου του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, στο οποίο οι καθυστερήσεις έχουν χτυπήσει «κόκκινο» και μέτρα για την επίσπευση των διαδικασιών, ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης συνοδευόμενος από τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μετά τη συνάντηση που είχαν χτες με τους υπεύθυνους της «Αττικό Μετρό» στη Θεσσαλονίκη.

Ο Γ. Μαγκριώτης δήλωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών εγγυήθηκε την απρόσκοπτη συνέχιση του δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η εθνική συμμετοχή και η απορρόφηση κονδυλίων από την Δ’ προγραμματική περίοδο «ώστε να μη χαθεί άλλος χρόνος», όπως χαρακτηριστικά είπε. Απαντώντας επίσης σε σχετική ερώτηση σχετικά με τις απειλές της κοινοπραξίας για «πάγωμα» του έργου, με συνέπεια την απόλυση των εργαζομένων, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει ζήτημα για κόλλημα του έργου και δεν θα υπάρξει ποτέ».

Μέχρι σήμερα έχει περάσει το 50% του συμβατικού χρόνου για την εκτέλεση του έργου, και ακόμη δεν έχουν απαλλοτριωθεί χώροι όπου θα κατασκευασθούν Σταθμοί. Οι μετροπόντικες ξεκίνησαν εργασία με σχεδόν ένα χρόνο καθυστέρηση από τα αρχικά χρονοδιαγράμματα και δεν έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν, λόγω των παραπάνω προβλημάτων. Ευθύνες για τις καθυστερήσεις αποδίδονται και στους αργούς ρυθμούς εξέλιξης των αρχαιολογικών εργασιών, αλλά και στην Κοινοπραξία που κατασκευάζει το έργο (άλλαξε το ιδιοκτησιακό της καθεστώς).

Για να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις που αποδίδονται στις αρχαιολογικές εργασίες, ανακοινώθηκε καλύτερος συντονισμός του υπουργείου Υποδομών και των αρχαιολογικών υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό, θα συσταθεί άτυπο όργανο, (με τη συμμετοχή του υφυπουργού Υποδομών και των γενικών γραμματέων των υπουργείων Υποδομών και Πολιτισμού), το οποίο θα συνεδριάζει κάθε 15 μέρες. Τέλος, προαναγγέλθηκε η μεταφορά τόσο της διοίκησης όσο και της εποπτείας των εργασιών του ΜΕΤΡΟ στη Θεσσαλονίκη.

Tags:
No comments yet.