Διαγκωνισμός “ισχυρών” για την επέκταση του Μετρό προς Καλαμαριά

Jul 10th, 2009
Capital.gr, 10.07.09

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Με την προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό της πολυαναμενόμενης επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά να εκπνέει σήμερα το μεσημέρι, η συμμετοχή όλων των “μεγάλων” του κατασκευαστικού κλάδου θεωρείται πέρα από βέβαιη.

Το έργο προϋπολογισμού 465 εκατ. ευρώ βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες των ομίλων Ελλάκτωρ και J&P Άβαξ, οι οποίοι δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν μέσω κοινού κοινοπρακτικού σχήματος, χωρίς όμως να μπορεί να αποκλειστεί και η αυτόνομη κάθοδός τους.

Από την πλευρά της, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διεκδικεί την ανάληψη του έργου σε κοινοπραξία με τον αυστριακών συμφερόντων κατασκευαστικό όμιλο Alpine Bau. Η τελευταία είναι γνωστή από τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό της επέκτασης του Μετρό στον Πειραιά, και έχει διεκδικήσει και αναλάβει σειρά έργων στην Ελλάδα, ενώ φέρεται να αναζητά στενότερη συνεργασία με κάποιο τοπικό “παίκτη”.

Όσον αφορά τη Μηχανική, στην αγορά εκτιμούν ως βέβαιη τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό, σε συνεργασία, όπως όλα δείχνουν, με σχήμα από… την Άπω Ανατολή. Ο λόγος για τον νοτιοκορεατικό κατασκευαστικό όμιλο της SKE&C, με τον οποίο η εισηγμένη είχε “εγκαινιάσει” τη συνεργασία της στη δημοπράτηση της επέκτασης της γραμμής 3 από το Χαϊδάρι προς τον Πειραιά.

Ο όμιλος συμφερόντων Εμφιετζόγλου έχει συνάψει με την SKE&C στρατηγική συνεργασία, με τη διοίκηση του ομίλου να εξετάζει πάντοτε “κατά περίπτωση ενδεχόμενες συμμαχίες με την κορεατική υπερδύναμη”.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συμμετοχή της κοινοπραξίας ΑΕΓΕΚ-Ιmpregilo-Ansaldo-Seli- Ansaldobreda, που έχει αναλάβει την κατασκευή του βασικού κορμού του Μετρό Θεσσαλονίκης, και κυρίως η προσφορά που θα καταθέσει, δεδομένων των μεγάλων εκπτώσεων που προ ολίγου καιρού προσέφερε η ΑΕΓΕΚ στο έργο “Άκτιο – Αμβρακία”.

Πάντως, η επέκταση του Μετρό προς την Καλαμαριά αναμένεται να λειτουργήσει ευεργετικά τόσο για το “κορεσμένο” κυκλοφοριακό σύστημα της συμπρωτεύουσας όσο και για τις κατασκευαστικές εταιρείες που προσβλέπουν στην ανανέωση των κατασκευαστικών τους εργασιών.

Το κόστος του Μετρό Θεσσαλονίκης μαζί με την επέκταση προς Καλαμαριά αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ επιδίωξη του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι να κατασκευάζονται, κατά μέσο όρο, καθημερινά δέκα μέτρα διπλής έτοιμης σήραγγας Μετρό σε βάθος από 16 έως 31 μέτρα.

Με την επέκταση της γραμμής προς Καλαμαριά στο βασικό κορμό του Μετρό Θεσσαλονίκης θα προστεθούν 5 χιλιόμετρα και θα δημιουργηθούν 5 νέοι σταθμοί: Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα. Ο σταθμός της Μίκρας θα έχει σταθμό μετεπιβίβασης λεωφορείων και πάρκινγκ 1000 θέσεων.

Στο στάδιο των μελετών βρίσκεται η δεύτερη επέκταση του Μετρό της Θεσσαλονίκης, εκείνης προς την Σταυρούπολη με 5 σταθμούς και 5 χλμ μήκος, ενώ εξετάζεται και η δεύτερη φάση των επεκτάσεων του Μετρό της Θεσσαλονίκης, ώστε να ενταχθούν και άλλες περιοχές της πόλης (π.χ. προς Αεροδρόμιο και Κορδελιό).

Η χρηματοδότηση του έργου έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, με ποσό 340 εκατ. ευρώ, το οποίο σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΕΣΠΑ (+20%) θα φτάσει τα 400 εκατ. ευρώ.

Tags:
No comments yet.