Διαμαρτυρία οικοδόμων την ώρα κυβερνητικής φιέστας

Mar 11th, 2011
Ριζοσπάστης, 11.03.2011
Μια νέα επικοινωνιακή φιέστα έστησε χτες η κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη για να πείσει το λαό της πόλης ότι το έργο του Μετρό προχωρά κανονικά και μάλιστα με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Ο υφυπουργός Υποδομών Γ. Μαγκριώτης παραβρέθηκε στην εκδήλωση για την άφιξη του μετροπόντικα στον πρώτο κατασκευασμένο σταθμό, αυτόν του «Ευκλείδη», και δήλωσε ότι το Μετρό «ξεπερνά καθημερινά τα προβλήματα και θα ολοκληρωθεί στους χρόνους που έχουμε προαναγγείλει».

Απέναντί του βρήκε απολυμένους εργαζόμενους από το έργο του Μετρό που μαζί με το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης διαμαρτύρονταν για τις συνεχιζόμενες απολύσεις και την επέκταση της μερικής απασχόλησης και των ελαστικών σχέσεων εργασίας που πραγματοποιεί η κοινοπραξία (ΑΕΓΕΚ) η οποία κατασκευάζει το έργο.

Σύμφωνα με καταγγελίες των συνδικαλιστών, περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι έχουν απολυθεί τους τελευταίους μήνες. Μόλις την περασμένη εβδομάδα έγιναν άλλες 4 απολύσεις και εκπρόσωπος της κοινοπραξίας χτες δήλωσε ότι η εταιρεία δεν θα προχωρήσει σε προσλήψεις και οι εργαζόμενοι θα απασχολούνται ανάλογα με την πρόοδο του έργου.

Ο υφυπουργός αποποιήθηκε κάθε ευθύνης τονίζοντας ότι «η πρόσληψη προσωπικού είναι ευθύνη των κατασκευαστών, των αναδόχων». Και έκφρασε την ελπίδα «να μην υπάρξει καμία απόλυση». Ενώ αποδείχθηκαν λόγια του αέρα τα όσα δήλωσε περί υπερδιπλασιασμού του αριθμού των εργαζομένων «μέχρι το τέλος του χρόνου με την ανάπτυξη των νέων μετώπων, αλλά και την έναρξη των έργων προς την Καλαμαριά».

Αλλωστε αναίρεσε και πάλι τα χρονοδιαγράμματα παραπέμποντας σε ολοκλήρωση της βασικής γραμμής για το 2015, αντί στις αρχές του 2014, και για το τέλος του 2011 την ανάδειξη αναδόχου για την επέκταση της γραμμής του Μετρό προς την Καλαμαριά, μέχρι τη Μίκρα.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης μέσα από τη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 13 Μάρτη, στις 10.30 το πρωί στο ΕΚΘ, μεταξύ των άλλων θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο θα συζητήσει και τις εξελίξεις στο Μετρό και θα καθορίσει συγκεκριμένο προγραμματισμό αγωνιστικών δράσεων για την απόκρουση των σχεδίων της κατασκευάστριας κοινοπραξίας για παραπέρα απολύσεις και επέκταση της μερικής απασχόλησης και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Tags:
No comments yet.