«Είναι μύθος ότι τα αρχαία καθυστερούν το μετρό»

Apr 4th, 2013

Typosthess.gr, 04.04.2013

 

Συνέντευξη στον ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για θέματα της Θεσσαλονίκης, αλλά και γενικότερα της χώρας, παραχώρησε στον «Τ.Θ.», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Tάσος Kουράκης. Το μετρό και οι καθυστερήσεις που υπάρχουν για την ολοκλήρωση του, το σχέδιο «Αθηνά» και ο πρόχειρος σχεδιασμός του, ο Καλλικράτης και τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και το έργο της διοίκησης Μπουτάρη, είναι κάποια τα θέματα στα οποία αναφέρεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κομμάτι της συνέντευξης που αφορά το Μετρό Θεσσαλονίκης:

Σχετικά με το κλείσιμο των καταστημάτων, στην Εγνατία θεωρείτε πως σημαντικό ρόλο παίζει και η καθυστέρηση που υπάρχει στην κατασκευή του μετρό;

Θεωρώ πως το ίδιο το έργο του μετρό με τις λαμαρίνες κ.λ.π. θίγει πάρα πολύ τους ίδιους τους καταστηματάρχες. Νομίζω όμως πως η πολύ άσχημη κατάσταση των καταστηματαρχών, δεν οφείλεται μόνο στο μετρό, αλλά οφείλεται στην κακή οικονομική κατάσταση της χώρας. Απλώς το μετρό, γι’ αυτούς που έχουν την ατυχία να είναι μπροστά τους οι λαμαρίνες, τους προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά. Επομένως η καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου είναι ένας πρόσθετος λόγος για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καταστηματάρχες στην περιοχή.

 

Ποιος πιστεύετε πως έχει την ευθύνη για την καθυστέρηση του μετρό;

Πιστεύω πως η ίδια η εταιρία έχει ευθύνη. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δεν έγινε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και το πρόγραμμα που είχε αρχικά δοθεί και άρα φέρει ακέραια την ευθύνη. Από την άλλη δεν έκανε καλά τη δουλειά της και η εποπτεύουσα αρχή που είναι η ίδια πολιτεία.

Θα έπρεπε να παρακολουθεί συνεχώς τα διάφορα στάδια του μετρό, να επεμβαίνει όπου μπορούσε να επέμβει, παρόλο που η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ είναι μία κοινοτική εταιρία.

 

Εξηγείστε μας πιο συγκεκριμένα τι θα έπρεπε να κάνει η πολιτεία;

Το υπουργείο ως εποπτεύουσα αρχή, θα έπρεπε να παρέμβει. Δεν χρειαζόταν να επιβάλει κυρώσεις, αλλά να πιέσει και να απαιτήσει να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, γιατί έτσι πως προχωράει το έργο, θα καθυστερήσει υπερβολικά και αυτό θα έχει μαζί με τη γενικότερη άσχημη οικονομική κατάσταση, τραγικές συνέπειες, στην οικονομική ζωή της πόλης.

 

Ένας ακόμα λόγος καθυστέρησης είναι και τα αρχαία του μετρό, πως σχολιάζετε το συγκεκριμένο θέμα;

Αυτό δεν ισχύει και είμαι κατηγορηματικός, είναι λάθος. Είναι μύθος ότι τα αρχαία καθυστερούν το μετρό. Καταρχήν ήταν στον προγραμματισμό. Ήξεραν πριν ακόμα ξεκινήσουν το έργο, ότι η Εγνατία από κάτω έχει ένα σωρό αρχαία. Άρα όταν έκαναν ένα προγραμματισμό και ένα χρονοδιάγραμμα αυτό τον είχαν υπολογίσει.

 

Δηλαδή χρησιμοποιούν ως δικαιολογία τα αρχαία για την καθυστέρηση; Για το θέμα με τα αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου ποια είναι η άποψή σας;

Είναι σίγουρα μία δικαιολογία. Καταρχήν η ιστορία με τα αρχαία της Βενιζέλου που έχει αρχίσει να συζητιέται τώρα, δεν έχει σχέση με τις προηγούμενες καθυστερήσεις. Μην ξεχνάτε ότι το έργο υποτίθεται πως θα παραδίδονταν στο σύνολό του το 2012. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να μπορούμε να πούμε για το πότε περίπου θα περατωθεί.

Η ιστορία με τα αρχαία της Βενιζέλου άρχισε, επαναλαμβάνω, τώρα! Αυτό που ζητούμε και εμείς ως κόμμα, αλλά και η αντίστοιχη δημοτική μας κίνηση είναι να βρεθεί μία λύση ώστε τα αρχαία να μην απομακρυνθούν από το σημείο, στο οποίο βρέθηκαν και βεβαίως να συνυπάρξουν μαζί με το μετρό. Μπορεί να βρεθεί τεχνική λύση συνύπαρξης του μετρό μαζί με τα αρχαία ευρήματα, δεν είναι ανέφικτο. Έχει γίνει ήδη κάτι παρόμοιο στην Κωνσταντινούπολη, στη Σόφια, και σε πολλές πόλεις, γιατί να μη γίνει και στην πόλη μας. Μάλιστα θα είναι και πόλος έλξης των τουριστών.

No comments yet.