Εγιναν απολύσεις – ετοιμάζονται αναγκαστικές άδειες

Jun 30th, 2012

Ριζοσπάστης, 30.06.2012

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έκαναν χτες οι εργαζόμενοι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα την ανάκληση των 25 νέων απολύσεων που ανακοίνωσε η κατασκευάστρια κοινοπραξία του Μετρό Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές εργασίες του Μετρό. Η συγκέντρωση έγινε στο εργοτάξιο του Μετρό στο Σιδηροδρομικό Σταθμό όπου βρίσκονται και τα γραφεία της κατασκευάστριας (ΑΕΓΕΚ). Από εκεί, με πορεία κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, όπου απαίτησαν παρέμβαση του υπουργού για να σταματήσουν οι απολύσεις.

Οι απολύσεις ήρθαν ως συνέχεια της απόφασης της κοινοπραξίας στις 19 Ιούνη, να βγάλει σε αναγκαστική άδεια μιας βδομάδας άνευ αποδοχών, 100 εργαζόμενους από τις αρχαιολογικές εργασίες. Η εργοδοτική πλειοψηφία του σωματείου, συναίνεσε στις αναγκαστικές άδειες με πρόσχημα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Τελικά ήρθαν και οι απολύσεις. Και χθες έγινε γνωστό, ότι η εταιρεία την επόμενη βδομάδα θα βγάλει σε αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών άλλους 100 εργαζόμενους και θα συνεχίσει τις απολύσεις, με πρόσχημα ότι συρρικνώνεται το αρχαιολογικό έργο.

Το έργο του Μετρό ξεκίνησε πριν έξι χρόνια και σήμερα θα έπρεπε κανονικά να ολοκληρώνεται. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι κάτι τέτοιο θ' αργήσει, όσο κι αν η κυκλοφοριακή συμφόρηση και η ρύπανση που αυτή προκαλεί δυσχεραίνει την καθημερινότητα των λαϊκών οικογενειών της πόλης, βεβαιώνοντας πόσο απαραίτητα είναι έργα για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του δικτύου αστικών συγκοινωνιών. Ταυτόχρονα, το «πάγωμα» του έργου θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας εκατοντάδων εργαζομένων, κάτι που αναδεικνύει τις συνέπειες που έχει η παράδοση του σχεδιασμού και εκτέλεσης τέτοιων έργων από ιδιώτες των οποίων η επενδυτική δράση καθορίζεται από το αν έχουν εύκολο και γρήγορο κέρδος.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, με επιστολή που έστειλε στα μέσα του Μάη προς τον υπουργό Υποδομών, σημείωνε ότι μοναδική άμεση λύση και για το Μετρό Θεσσαλονίκης, είναι η άμεση ανάληψη από πλευράς του κράτους του συνόλου της κατασκευής του έργου, χωρίς εμπλοκή ιδιωτών. Απαιτεί να χρηματοδοτηθεί το έργο, να αποδοθούν οι ευθύνες των καθυστερήσεων σε όποιον ανήκουν, να καταβληθούν άμεσα τα καθυστερούμενα δεδουλευμένα μηνών που οφείλονται στους εργαζόμενους, να μη γίνει καμία απόλυση αλλά αντίθετα να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
 

No comments yet.