Εισαγγελέας για τις καθυστερήσεις στο μετρό

Feb 24th, 2010
Μακεδονία, 24.02.2010

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τις καθυστερήσεις στην κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης διέταξε ο εισαγγελέας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο (ΕΕΘ) της πόλης.

Στη μηνυτήρια αναφορά του, που κατατέθηκε στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου, το Επιμελητήριο τονίζει ότι “η καθυστέρηση υλοποίησης του έργου είναι όλως καταχρηστική, αντισυνταγματική και πλήττει ανεπανόρθωτα τον κλάδο των επαγγελματιών με τρόπο παράνομο, εφόσον δεν τους επιτρέπουν με τα καταστήματά τους στις περιοχές της χρόνιας δήθεν κατασκευής -ουσιαστικά χρόνιας ανούσιας περίφραξης- να έχουν ίσα δικαιώματα με τους καταστηματάρχες-επαγγελματίες των περιοχών όπου δεν εκτελούνται έργα και επίσης να αναπτύσσουν ελεύθερα την εμπορική δραστηριότητά τους και να συμμετέχουν στην οικονομική ζωή της χώρας κατά παραβίαση των θεμελιωδών άρθρων 4, 5, 25 του Συντάγματος”.
Οι καθυστερήσεις στο έργο έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις περιοχές όπου αναπτύσσονται τα εργοτάξια του έργου και ειδικά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
“Οι επαγγελματίες των περιοχών ανάπτυξης εργοταξίων, δηλαδή Μοναστηρίου, Εγνατίας – Ίωνος Δραγούμη – Βενιζέλου, Εγνατίας – Αγίας Σοφίας – Πλάτωνος και Δελφών δεν μπορούν να ανέχονται πλέον εργοτάξια που ενώ θα έπρεπε να παραμείνουν εκεί μήνες, παραμένουν ολόκληρα χρόνια. Δεν μπορούν να ανέχονται εργοτάξια που ενώ θα έπρεπε να εργάζονται, απλώς υφίστανται. Δεν μπορούν να ανέχονται εργοτάξια που χρησιμοποιούνται μόνο ως αποθηκευτικοί χώροι”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης.“Το Επιμελητήριο υπέβαλε τη μηνυτήρια αναφορά για να προασπίσει τα νόμιμα συμφέροντα των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών, που μέσα στο ήδη επιβαρημένο δυσμενώς οικονομικό περιβάλλον δέχονται απίστευτο πλήγμα από το τέλμα των εργασιών ενός έργου, που θα έδινε υποτίθεται πνοή στην πόλη”, συμπλήρωσε ο κ. Ζορπίδης.

Ουδέν σχόλιον
“Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε ή να κριτικάρουμε αποφάσεις του εισαγγελέα, που είναι μέσα στα καθήκοντά του. Προφανώς θα κληθούν οι εμπλεκόμενοι να καταθέσουν και θα προχωρήσει η υπόθεση για να βγάλει τα συμπεράσματά του ο εισαγγελέας”, τόνισε στη “Μ” ο Ευάγγελος Γαλούσης, διευθυντής της Μετρό Θεσσαλονίκης.
Σημειώνεται ότι η μηνυτήρια αναφορά των επαγγελματιών αφορούσε καθυστερήσεις προηγούμενων ετών.

“Θα κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο”

“Για τα προβλήματα των καθυστερήσεων κατασκευής της βασικής γραμμής του μετρό έχουμε μιλήσει πολλές φορές όπως και για τα προβλήματα των επαγγελματιών. Δυστυχώς οι αρμόδιοι της απελθούσας κυβέρνησης δεν άκουγαν και απαντούσαν πως “όλα πάνε καλά” δήλωσε στη “Μ” ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννης Μαγκριώτης. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι “σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο μετά τις εκλογές δόθηκαν λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα. Με τη στενή συνεργασία της αρχαιολογικής υπηρεσίας, τη μεταφορά της διοίκησης στη Θεσσαλονίκη, την ενίσχυση της χρηματοδότησης αλλά και τον έλεγχο των κατασκευαστών πιστεύω πως θα κερδίσουμε σημαντικό μέρος του χαμένου χρόνου και θα ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα των επαγγελματιών”.

Tags:
No comments yet.