ΕΜΠΟΡΟΙ «Τελειώνετε με το μετρό»

Feb 16th, 2013

Μακεδονία, 15.02.2013

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Επιτάχυνση των εργασιών για την κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης ζητά η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων του νομού, τονίζοντας τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος από την πολυετή εγκατάσταση των εργοταξίων.
Η Ομοσπονδία, με αφορμή το ζήτημα που ανέκυψε με τις αρχαιότητες του σταθμού Βενιζέλου, απέστειλε επιστολή στους αρμόδιους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Ανάπτυξης και στην «Αττικό Μετρό Α.Ε.», στην οποία σημειώνει: «Το έργο αυτό, που είναι γνωστό σε όλους ότι έχει ως σκοπό να ανακουφίσει συγκοινωνιακά τους κατοίκους και να συμβάλει στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της πόλης, καθυστερεί δραματικά και θα λέγαμε επιγραμματικά ότι έχει βαλτώσει. Παράλληλα έχει προκαλέσει οξύτατο οικονομικό πρόβλημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα καταστήματα και τα ξενοδοχεία που βρίσκονται γύρω από τα εργοτάξια του μετρό, αφού η διαμορφωθείσα κατάσταση πρόσβασης του κοινού προς τις επιχειρήσεις αυτές έχει καταστεί εντελώς αδύνατη».
Οι έμποροι εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι μπορεί να μπλοκάρει το έργο εξαιτίας των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου, μετά τις δηλώσεις των αρμοδίων ότι πιθανή κατάργηση του σταθμού θα γίνει αιτία ακόμη και να διακοπεί το σύνολο του έργου. «Θα παρακαλέσουμε λοιπόν να τελειώσει επιτέλους το έργο του μετρό, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, και μάλιστα σε σύντομο χρόνο, γιατί για ένα τέτοιο έργο, που πρόκειται να μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε ένα εμπορικό κέντρο και να ανακουφίσει συγκοινωνιακά τους κατοίκους της και τους τουρίστες, βρίσκεται κάθε φορά και ένας λόγος να καθυστερήσει η κατασκευή του και αυτό είναι εις βάρος των επιχειρηματιών του νομού Θεσσαλονίκης αλλά και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα».
Η Ομοσπονδία, που εκπροσωπεί περισσότερα από 12.000 μέλη, εκφράζει την υποψία ότι πιθανόν δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για τη συνέχιση της κατασκευής του μετρό και βρίσκονται προφάσεις, για να μην ολοκληρωθεί. Με την επιστολή ζητά να συγκληθεί σύσκεψη με τους λοιπούς παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι για την πορεία του έργου «και να ληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν περαιτέρω, ώστε το έργο να παραδοθεί άμεσα».

 

No comments yet.