Εμφύλιος μηχανικών για μετρό Θεσσαλονίκης

Sep 28th, 2012

Euro2day.gr, 28.09.2012

Του Φώτη Κόλλια

Σοβαρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της Αττικό Μετρό έχει προκαλέσει η πρόταση, από παράγοντες της συμπρωτεύουσας, για ανάθεση της επίβλεψης του έργου κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης στην Εγνατία Οδό.

Η μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου, οι αμφιβολίες για την τύχη της ΑΕΓΕΚ, που ηγείται της κοινοπραξίας κατασκευής, το απίστευτο κόστος για τις αρχαιολογικές έρευνες (εκτοξεύθηκε από τα πέντε στα 90 εκατομμύρια!) οδηγεί κάποιους στην άποψη πως πρέπει η επίβλεψη να γίνει από τοπικό φορέα και όχι από την Αττικό Μετρό που σχεδίασε το έργο, προχώρησε το διαγωνισμό και παρακολουθεί την κατασκευή.

Ανοικτός εμφύλιος μεταξύ των μηχανικών ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες όταν ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) Τάσος Κονακλίδης υποστήριξε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης πως «ένα έργο αυτής της κλίμακας δε μπορεί να τηλεδιοικείται».

Στις δηλώσεις Κονακλίδης απαντούν στελέχη του σωματείου της Αττικό Μετρό τα οποία επισημαίνουν πως αρκετοί παράγοντες της Θεσσαλονίκης θέλουν να επιβάλλουν την Εγνατία Οδό η οποία δεν έχει καμία εμπειρία από έργα μετρό. Την ίδια στιγμή, η Αττικό Μετρό έχει υλοποιήσει το μετρό της Αθήνας και ασχολείται με το έργο περί τις δύο δεκαετίες.

Οι ίδιοι επισημαίνουν τις συχνές επισκέψεις του Θεσσαλονικιού γενικού γραμματέα δημοσίων έργων Στρ. Σιμόπουλου στη συμπρωτεύουσα και εκτιμούν πως «τοπικοί παράγοντες προσπαθούν να βολευτούν εκμεταλλευόμενοι τα προβλήματα του μετρό».

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ προτείνει να ιδρυθεί ένας νέος ανεξάρτητος φορέας που θα «έτρεχε» με επιτυχία το έργο του μετρό, θα έπαιρνε γρήγορες αποφάσεις «χωρίς να απαιτούνται εγκρίσεις από την Αθήνα». Ενας τέτοιος φορέας μπορεί κατά το Τεχνικό Επιμελητήριο να είναι η Εγνατία Οδός η οποία κινδυνεύει να μείνει και χωρίς αντικείμενο επειδή ο οδικός άξονας τελειώνει και η εκμετάλλευσή του παραχωρείται σε ιδιώτες.

Οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης λύσης προτείνουν να υποβαθμιστεί η Αττικό Μετρό σε τεχνικό σύμβουλο της Εγνατία Οδός ΑΕ, ιδέα που έχει προκαλέσει θόρυβο στο εσωτερικό της πρώτης.

Στην ίδια εκδήλωση του ΤΕΕ ο κ. Σιμόπουλος μετάφερε, πάντως, και καλά νέα καθώς είπε πως η κοινοπραξία AIASA (ΑΕΓΕΚ – IMPREGILO – ANSALDO T.S.F. – SELI – ANSALDOBREDA) πιάνει σύντομα δουλειά σε τρία εργοτάξια και συγκεκριμένα στο σταθμό Ανάληψης, το Παπάφειο και τη Νέα Ελβετία. Ουδείς, πάντως, δεσμεύεται για το χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου, την ίδια στιγμή που το υπουργείο αναζητεί κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προκειμένου να εγκατασταθεί ο ανάδοχος για τις επεκτάσεις.

No comments yet.