Ενισχύστε τα μέτρα ασφαλείας στα εργοτάξια του μετρό

May 30th, 2010
Μακεδονία, 29.05.2010
Ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας στα εργοτάξια του μετρό στη Θεσσαλονίκη ζητά το συνδικάτο οικοδόμων, το οποίο καταγγέλλει την ανάδοχη κοινοπραξία για “εγκληματική αμέλεια”.

Αφορμή για την αντίδραση του συνδικάτου είναι ο τραυματισμός 37χρονου εργαζόμενου στο εργοτάξιο της οδού Βενιζέλου από μεταλλικό εξάρτημα, βάρους 40 κιλών, που αποκολλήθηκε από βραχίονα γεωτρύπανου και έπεσε από ύψος πέντε μέτρων στον ώμο του εργάτη το απόγευμα της προηγούμενης Τετάρτης. “Επειδή είναι περισσότερο από βέβαιο ότι αυτό το εργατικό ατύχημα οφείλεται σε έλλειψη συντήρησης του συγκεκριμένου μηχανήματος και επειδή οι διαβεβαιώσεις της κοινοπραξίας που δόθηκαν κατά καιρούς για την καλή κατάσταση των μηχανημάτων διαψεύδονται ακόμη μία φορά, αναρωτιόμαστε σε ποια κατάσταση συντήρησης βρίσκεται συνολικά ο βαρύς εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στα εργοτάξια του μετρό Θεσσαλονίκης και πόσο σοβαρούς κινδύνους εγκυμονεί η λειτουργία τους για τους εργαζόμενους, οι οποίοι είτε τα χειρίζονται είτε εργάζονται γύρω από αυτά”, επισημαίνει το συνδικάτο οικοδόμων.
Οι οικοδόμοι καταγγέλλουν επίσης ότι ο ανάδοχος ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία την ευθύνη για τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής με φανερή πρόθεση να μειώσει στο ελάχιστο δυνατό το οικονομικό κόστος σε αυτόν τον τομέα, “αδιαφορώντας για την αρτιμέλεια ή ακόμη και για τη ζωή των εργαζομένων”. Ζητούν άμεσο έλεγχο όλων των μηχανημάτων που λειτουργούν στα εργοτάξια του μετρό, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια ή άλλου είδους ατυχήματα.

Tags:
No comments yet.