Εξασφαλισμένοι οι πόροι για το έργο

Dec 5th, 2011

Cityworld.gr, 05.12.2011

Τη διαβεβαίωση ότι είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση για το βασικό άξονα του μετρό Θεσσαλονίκης και θα δοθεί σε χρήση το αργότερο στις αρχές του 2015, έδωσε σήμερα ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με φορείς της πόλης στα γραφεία της Αττικό Μετρό.

Υπογράμμισε ότι σήμερα συζητιέται στο Λουξεμβούργο, μεταξύ του προέδρου της Αττικό Μετρό, Χρήστου Τσίτουρα, και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Πλούταρχου Σακελλάρη, η εξασφάλιση 1 δισ. ευρώ, για τις εργασίες που αφορούν τα έργα νέας γενιάς, δηλαδή επέκτασης προς τη δυτική πλευρά της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΤΕπ έχει ήδη ανάψει το φως για τη χρηματοδότηση με 600 εκατ. ευρώ προς το Μετρό Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα 280 εκατ. ευρώ έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί και στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι γίνεται διαπραγμάτευση για την επιπλέον χρηματοδότηση από την τράπεζα, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Συνολικά, το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης μαζί με τις επεκτάσεις του υπολογίζεται στα 3-3,5 δισ. ευρώ -50% δημόσια χρηματοδότηση εξασφαλισμένη- και σύμφωνα με τον κ. Μαγκριώτη, η επέκταση προς την Καλαμαριά δεν θα καθυστερήσει να ξεκινήσει, δεδομένου ότι ολοκληρώνεται η προεπιλογή εταιριών και θα ακολουθήσει η οριστική δημοπράτηση, που θα αναδείξει και τον τελικό ανάδοχο υλοποίησης των εργασιών. Όπως επεσήμανε, η επέκταση του έργου προς την Καλαμαριά εκτιμάται συνολικά με τις απαλλοτριώσεις στα 600 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με την εξυπηρέτηση προς τη Σίνδο, υπογράμμισε ότι πρόκειται να αξιοποιηθεί άμεσα γραμμή του ΟΣΕ, ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία προαστιακού.

Για τους καταστηματάρχες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα κατά μήκος των εργασιών κατασκευής του μετρό, τόνισε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης μέσα από διάλογο που ξεκινά άμεσα προτίθεται να βρει λύσεις από κοινού με τους επιχειρηματίες, για να αποφευχθούν έτσι τα «λουκέτα».

Επιπλέον, ο κ. Μαγκριώτης υπογράμμισε ότι μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, έχουν δαπανηθεί 25 εκατ. ευρώ για τις αρχαιολογικές ανασκαφές και το ποσό αυτό αναμένεται να φθάσει στα 60 εκατ. ευρώ συνολικά. Τόνισε ότι ο «πλούτος» αυτός θα αναδειχθεί στις δύο υπαίθριες εκθέσεις φωτογραφίας που θα δημιουργηθούν, απεικονίζοντας έτσι τους 23 αιώνες ζωής της πόλης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μαγκριώτης τόνισε ότι στη σημερινή συνάντηση αποφασίστηκε η υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας της Αττικό Μετρό με όλους τους φορείς της πόλης, έτσι ώστε στο πλαίσιο ενός πενταετούς στρατηγικού σχεδίου συνεργασίας, όχι μόνο να επιλύονται άμεσα τα προβλήματα που ενδεχομένως να προκύπτουν από τις εργασίες κατασκευής του μετρό, αλλά και να διαδοθεί εντός και εκτός ελληνικών συνόρων η σπουδαιότητα του project που μετεξελίσσει τη Θεσσαλονίκη σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη.

Επισημαίνεται ότι ενόψει των εορτών προγραμματίζονται σε συνεργασία με φορείς της πόλης διάφορα χάπενινγκ, στολισμός των εργοταξίων κ.ά.
 

No comments yet.