Εξι μεγάλοι κατασκευαστές για την επέκταση του μετρό της Θεσσαλονίκης

Jul 11th, 2009
Κέρδος, 11.07.09

Χωρίς εκπλήξεις και με τη συμμετοχή όλων των «μεγάλων» του κατασκευαστικού κλάδου ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επέκταση του μετρό της Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά.
Το έργο, προϋπολογισμού 425 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνει τη δημιουργία χώρου στάθμευσης 1.000 αυτοκινήτων στον τερματικό σταθμό της Μίκρας, ενώ, όσον αφορά στην επέκταση του δικτύου, θα κατασκευαστούν 4,8 χλμ. υπόγειας γραμμής με πέντε νέους σταθμούς σε νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα. Επίσης, περιλαμβάνεται η προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία του ηλεκτρομηχανολογικού και σιδηροδρομικού εξοπλισμού και η κατασκευή σταθμού μετεπιβίβασης με εγκαταστάσεις για λεωφορεία και κτίριο για στάθμευση οχημάτων.
Ορισμένα ειδικά ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα θα αποτελέσουν αντικείμενο πρόσθετων διαγωνισμών, που θα ακολουθήσουν. Ο προϋπολογισμός των πρόσθετων αυτών έργων εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 40 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας το συνολικό προϋπολογισμό του έργου της επέκτασης προς την Καλαμαριά στα 465 εκατ. ευρώ.

ΟΙ ΕΞΙ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ

Χθες, ημέρα λήξης της προθεσμίας της πρώτης φάσης του διαγωνισμού, υποβλήθηκαν στην Αττικό Μετρό ΑΕ έξι φάκελοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με τη συμμετοχή 14 εταιρειών:
1. ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική – Impregilo – Seli – Ansaldo sts
2. Ακτωρ ΑΤΕ
3. Μηχανική ΑΕ
4. Κοινοπραξία Dragados SA – Μοχλός ΑΕ
5. Κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ ΑΕ – Alpine Bau GMBH – FCC Construction SA
6. Κοινοπραξία J&P – Αβαξ ΑΕ – Ghella SpA – Alstom Transport SA
Οι κοινοπραξίες και οι εταιρείες, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, θα αξιολογηθούν από την Αττικό Μετρό ΑΕ, σύμφωνα με τα κριτήρια που τέθηκαν στα τεύχη του διαγωνισμού και όσες προεπιλεγούν θα κληθούν στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού να υποβάλλουν τεχνική και οικονομική προσφορά για το έργο.
Ο διαγωνισμός προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2010, εφόσον δεν υπάρξουν εμπλοκές με ενστάσεις, προσφυγές κ.λπ. και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η κατασκευή της πρώτης επέκτασης του μετρό της Θεσσαλονίκης.
Η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη, καθώς έχει εγγραφεί στο ΕΣΠΑ ποσό 340 εκατ. ευρώ, που μπορεί να φτάσει και τα 400 εκατ., ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η έγκριση δανείου με ευνοϊκούς όρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Tags:
No comments yet.