Επέκταση του Mετρό προς την Καλαμαριά

Nov 14th, 2011

Ημερησία, 14.11.2011

Στο πρώτο εξάμηνο του 2012 θα αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής για την επέκταση του Mετρό προς την Καλαμαριά, μετά την πρόσφατη απόφαση της Διαχειριστικής Αρχής του ΥΠΕΚΑ για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, με χρηματοδότηση 425 εκατ. ευρώ.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2012 θα αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής για την επέκταση του Mετρό προς την Καλαμαριά, μετά την πρόσφατη απόφαση της Διαχειριστικής Αρχής του ΥΠΕΚΑ για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, με χρηματοδότηση 425 εκατ. ευρώ. Η δημοπράτηση του έργου, που έχει συνολικό κόστος 518 εκατ. ευρώ, αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ το έργο θα ολοκληρωθεί το 2015, όπως αναφέρθηκε χθες σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς.

Μέσω της πρώτης αυτής επέκτασης του Μετρό, μήκους περίπου 4,8 χιλ., που θα ξεκινά από το σταθμό «Πατρικίου», τον ενδέκατο, κατά σειρά, της βασικής γραμμής, υπολογίζεται ότι θα μετακινούνται καθημερινά περί τους 90.000 επιβάτες.

Θέσεις
Η επέκταση θα περιλαμβάνει δύο σήραγγες μονής τροχιάς και πέντε σταθμούς, ενώ η εκτέλεση του έργου θα δημιουργήσει 1.000 νέες θέσεις εργασίας κατ' έτος.

Όσον αφορά στην περαιτέρω επέκταση του δικτύου, έχει προγραμματιστεί η δημοπράτηση της πρώτης γραμμής στη δυτική Θεσσαλονίκη, από την Πλατεία Δημοκρατίας στη Οδό Λαγκαδά, μέχρι την Ευκαρπία και τα νοσοκομεία της περιοχής, μέσα στο 2013. Παράλληλα, έχει σχεδιαστεί και μελετάται το συνολικό δίκτυο των γραμμών του Μετρό της Θεσσαλονίκης με 33 σταθμούς και χρόνο περάτωσης το 2020. Το δίκτυο αυτό περιλαμβάνει μία ακόμα γραμμή δυτικά από το Σιδηροδρομικό Σταθμό-Ξηροκρήνη-Αμπελόκηπους-Μενεμένη-Εύοσμο-Ελευθέριο Κορδελιό, καθώς και μία γραμμή από Πανεπιστήμια-Τούμπα- Χαριλάου- Νέα Ελβετία, αλλά και την επέκταση μέχρι το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

No comments yet.